časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

KOPOBOX pro instalace do betonových a zdvojených podlah

|

Mgr. Marie Horská, Kopos Kolín, a. s.
 
Jak umístit elektrické zásuvky doprostřed místnosti, aniž by se po zemi vinul had ze sple­ti trubek nebo podlahových kanálů a od stropu povlávaly různé druhy vodičů? Poklad­ny v obchodech, hnízdová pracoviště v call-centrech, seskupení pracovních stolů ve vel­koplošných open-space kancelářích, výstavní prostory, ale i rodinné byty a domy s celo­prosklenými stěnami vyžadují mimořádně instalovaný přívod elektrické energie. Tento problém pomáhá řešit domácí výrobce Kopos Kolín svou novou nabídkou podlahových krabic KOPOBOX do betonu a do zdvojených podlah.
 
Kopos vyrábí podlahové krabice KOPO­BOX ve dvojím provedení, a to jako KOPO­BOX 57 a KOPOBOX 80 pro různé výšky podlah a pro větší možnosti použití zásuv­kových přístrojů.
 
Sestava podlahové krabice KOPOBOX 57 je určena pro montáž modulárních přístrojů 45 × 45 mm, zatímco sestava KOPOBOX 80 se díky své výšce a konstrukci hodí jak pro klasic­ké, tak i pro modulární přístroje 45 × 45 mm.
 

Sestavy do betonových podlah

Jak se používá sestava KOPOBOX 57 a 80? Prvním krokem je upevnění univerzál­ní podlahové krabice KUP 57 (80) na pod­kladový materiál (obr. 1 a obr. 2). Krabice se připevňují vruty, popř. nastřelovacími hřeby v prolisovaných místech na dně krabice. Po­žadovanou výšku krabice lze nastavit zvy­šováním vložky, a to pomocí šroubů v roz­mezí od 57 do 75 mm (KUP 57) nebo od 80 do 95 mm (KUP 80). Kopos pamatoval na použití krabic KUP i v případě silnější vrst­vy betonu, než je stanovené maximální roz­pětí u obou krabic 75 (KUP 57) nebo 95 mm (KUP 80). V těchto případech lze použít nivelační sadu SN, ukotvenou k podkladovému materiálu, která umožňuje zvý­šit výšku krabice až o 35 mm.
 
Druhým krokem je instalace elektrických trubek a podlahových kanálů. Jednotli­vé vstupy včetně zvyšovací vložky je nutné utěsnit tmelem proti vniknutí betonu. Aby ne­došlo během betonování k za­lití vnitřku krabice betonem shora, je nutné použít krycí desku (součást balení KUP). Po vytvrzení betonové směsi a odstranění krycí desky lze přistoupit k osazení univer­zální krabice rámem podla­hové krabice KOPOBOX 57 (80). Do rámu se nainstalují držáky přístrojů a provede se elektroinstalace zásuvkových přístrojů podle druhu krabice KOPOBOX. Nepoužité otvory v držácích je možné osadit záslepkou. Zevní víko je vyztuženo plechem a zajišťuje vysokou me­chanickou pevnost. Víko je pochozí a je vhodné pro položení koberce nebo plovou­cí podlahy. Dvě výklopné klapky dovolu­jí vyvést kabely z krabice. Jejich aretace v pozici otevřeno zabraňuje nechtěnému zavření nášlapem, a tím poškození kabelů.
 

Sestavy do zdvojených podlah

U montáže KOPOBOXU 57 (80) do zdvo­jených podlah (obr. 3) se postupuje stejně, avšak bez univerzální přístrojové krabice KUP 57 (80). Prvním krokem je v tomto pří­padě vyříznutí otvoru v podlaze podle při­ložené šablony. Potom je na řadě připevně­ní rámu podlahové krabice KOPOBOX 57 (80) k podlaze upevňovacími patkami. Osa­zování přístroji pomocí držáků a další po­stup je shodný s použitím krabic KOPOBOX do betonu.
 
Další informace na 3. straně obálky toho­to čísla nebo na webových stránkách spo­lečnosti: http://www.kopos.cz
 
Obr. 1. KOPOBOX 57 – sestava do betonu: krabice univerzální podlahová KUP 57 + rám podlahové krabice KOPOBOX 57
Obr. 2. KOPOBOX do betonových podlah se skládá z krabice univerzální podlahové KUP 57 (80) a z rámu podlahové krabice KOPOBOX 57 (80)
Obr. 3. KOPOBOX do zdvojených podlah tvoří rám podlahové krabice KOPOBOX 57 (80)
 

O společnosti Kopos Kolín

Společnost Kopos Kolín zaměstnává v České republice 415 pracovníků a dalších 120 zaměstnanců pracuje ve 13 zahraničních dceřiných společnostech. Sortiment Koposu Kolín zahrnuje v současné době přes 5 000 druhů výrobků, na jejichž technickou dokona­lost a kvalitu při výrobě je kladen extrémní důraz. Společnost každoročně provádí inova­ce a modernizace výrobků a přizpůsobuje je požadavkům zákazníka. Kopos Kolín, a. s., je držitelem certifikátu podle norem ISO 9001 a ISO 14001 a také osvědčení Bezpečný podnik a Česká kvalita.