časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Konference na téma přenosové a rozvodné sítě

|

4. června 2009 se konala v přednáškovém sále Konferenčního centra City Na Pankráci v Praze 4 odborná konference Rozvoj, údržba, obnova vedení (přenos, distribuce) a stanic 2009. Tuto konferenci iniciovaly čeští provozovatelé přenosových (ČEPS, a. s.) a distribučních (ČEZ Distribuce, a. s.) soustav. Záměrem této konference, kterou organizovala společnost AF Power agency, bylo zmapovat příležitosti pro dodavatele služeb, technologií a výrobků do oblastí přenosu a distribuce elektřiny.
 
Přenosové sítě 220 kV, které byly budovány převážně v padesátých letech minulého století a jejichž technická životnost v současné době dobíhá, potřebují nutně obnovu. Stejně je tomu u sítí 400 kV, které byly ze 70 % vybudovány do konce sedmdesátých let s plánovanou životností třicet let. Společnost ČEPS si stanovila jako hlavní úkoly strategie obnovy zařízení přenosových soustav komplexní modernizaci stanic přenosových sítí, postupný přechod těchto stanic do režimu dálkového ovládání, tj. bez trvalé obsluhy a obnovu přenosových vedení 400 kV. ČEPS investovala v roce 2007 do obnovy a posílení sítí více než 2 mld. Kč.
 
Obnova sítí je však pouze jednou stranou mince. Tou druhou je uspokojování stále větších potřeb průmyslu a domácností s ohledem na dodávky elektrické energie. Tyto potřeby mají již mnoho let rostoucí tendenci a nelze v nejbližším desetiletí očekávat zvrat opačným směrem. Obě společnosti se proto snaží v rámci státní energetické koncepce realizovat také strategii rozvoje soustav. Jak ČEPS, tak ČEZ Distribuce k tomu potřebují spolehlivé dodavatele, pro které se tímto nabízí šance etablovat se dlouhodobě v energetickém sektoru.
 
Společnost ČEZ vytvořila v rámci iniciativy ČEZ proti krizi fond zakázek, jehož cílem je pomoci zaměstnavatelům formou zakázek vytvořených navýšením investic a urychlení některých plánovaných projektů, což přispěje k zachování pracovních míst. O zakázky z fondu zakázek je možné se ucházet účastí ve standardním nákupním procesu. Za předpokladu, že uchazeč o dodavatele splní kritéria pro dodavatele Skupiny ČEZ, bude zařazen mezi potenciální dodavatele a systém nákupu s ním bude počítat při vyhlašování nových zakázek. Základní požadavky jsou tyto:
  • odborná způsobilost firmy,
  • kvalifikace pracovníků dodavatele,
  • další požadavky (reference, zkušenosti a stabilita firmy, výchova vlastních kádrů apod.).
 
V letech 2009 až 2010 Skupina ČEZ navýší plánované investice do výroby a distribuce elektřiny o více než 5 mld. Kč. Díky těmto prostředkům vyhlásí ČEZ na 1 500 nových zakázek, což umožní nově vytvořit či zachránit až 5 600 pracovních míst. O zakázky se budou moci ucházet jak dosavadní, tak noví dodavatelé.
(Kl)
 

Obr. O rozšíření portfolia dodavatelů, technických parametrech pro dodavatele a objemu investic ve střednědobém horizontu hovořil Ing. Filip Secký, ředitel úseku Obnova sítí, ČEZ Distribuce, a. s.