časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Kabeláž pro zelenou energii od Lapp Group

|

Systémová řešení pro obnovitelné zdroje energie
 
Ing. Bohumír Haleš,
produktový manažer LAPP KABEL s. r. o.
 
Hledáte řešení pro kabeláž v oblasti obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární aplikace, větrná energie nebo zpracování biomasy? Jste na správném místě. Skupina Lapp představila kompletní program kabeláže, konektorů a příslušenství právě pro tyto průmyslové obory.
 
Vše začalo kabelem ÖLFLEX®, který je symbolem kvality a technického pokroku již více než padesát roků. Postupem času byly produktové řady těchto kabelů rozšiřovány. Kabely ÖLFLEX® lze nyní najít jako ovládací kabely na strojích, v aplikacích s trvalým pohybem, v dolech, dopravnících a manipulátorech, v prostředí s nebezpečím výbuchu i v prostředí, kde jsou kabely vystaveny trvalému teplotnímu nebo chemickému zatížení.
 
Podobně jako mnoho dalších průmyslových odvětví ovlivňují témata životního prostředí i vývoj a výrobu kabelů. Odpovědí na požadavky trhu bylo v roce 2002 představení kabelu ÖLFLEX® SOLAR, který se stal základem kabeláže pro fotovoltaiku. Produktovou řadu tvoří ÖLFLEX® SOLAR XLS, ÖLFLEX® SOLAR XLR pro kabeláž solárních modulů a propojení jednotlivých panelů do řetězců a ke střídačům.
 
ÖLFLEX® SOLAR XLSv je výkonovým kabelem s velkými průřezy, který se používá především pro přenos velkých proudů pro připojení k měničům. Tento kabel je vhodný i pro přímou pokládku do země. Solární kabely ÖLFLEX® SOLAR V4A s armováním z ušlechtilé oceli jsou chráněny proti mechanickému poškození především ze strany hlodavců.
 
V současnosti používá kompletní produktová řada kabelů ÖLFLEX® SOLAR jako materiál izolace žíly i vnějšího pláště kopolymer zesítěný elektronovým paprskem. Technologie zesítění dává kabelům vynikající vlastnosti v oblasti UV odolnosti, mechanické a tepelné odolnosti i odolnosti proti chemickým a biologickým vlivům. Díky těmto vlastnostem zaručuje společnost Lapp Kabel životnost kabelů ÖLFLEX® SOLAR na aplikaci po dobu 25 roků.
 
Na solární kabely navazují konfekcionovatelné konektory EPIC® SOLAR 4. Svou optimální energetickou účinností danou malým vnitřním odporem (<0,25 mΩ), vysokou úrovní krytí a velmi dobrou ochranou proti rozpojení patří ke světové špičce. Kompletní přehled materiálů a komponent, které lze využít při stavbě fotovoltaické elektrárny, je uveden v brožuře Ucelený systém produktů Lapp pro fotovoltaiku. S kvalitními produkty a službami od Lapp Group se lze bez obav pustit i do velkého projektu.
 
ÖLFLEX® WIND, který byl na trh uveden v roce 2007, přináší svěží vítr do oblasti kabeláže pro větrné elektrárny. Tento kabel dokáže spolehlivě snášet kontinuální torzní pohyb v rozsahu ±150 ° a současně odolávat provozním vibracím.
 
Pro snadnou komunikaci v soustavě větrných elektráren nabízí Lapp Group venkovní optické kabely HITRONIC® HQN, optickou konfekci a rozváděče. Pošle-li zájemce specifikaci, odborníci ze skupiny Lapp pro něj připraví seznam produktů, včetně návrhu řešení kabelové konfekce pro danou aplikaci.
 
Potřebujete kabel do každého počasí, který bude odolný olejům, chemikáliím, mazivům a chladicím prostředkům? Pak lze doporučit ÖLFLEX® ROBUST, osvědčený kabel do náročného prostředí, jaké je např. v zařízeních na výrobu bioplynu. Dalším kabelem, který zde nachází uplatnění, je ÖLFLEX® 100/110 Black, který je UV odolný, vhodný do vnitřního i venkovního prostředí a díky své robustní konstrukci i pro přímou pokládku do země.
 
Tým Lapp Kabel v Otrokovicích přeje všem zákazníkům hodně úspěchů při realizaci projektů v oblasti zelené energie. Další informace i kompletní seznam vybraných produktů pro obory fotovoltaika, větrná energie a bioplyn lze najít ve výběrovém katalogu The Green Word of Lapp, který je k dispozici i v elektronické podobě na internetových stránkách společnosti: http://www.lappgroup.cz
 
Obr. 1. FVE Hrušovany, výkon 2 213 kWp
Obr. 2. FVE Bovera, Španělsko, výkon 1 108 kWp
Obr. 3. Gondola větrné elektrárny v řezu
Obr. 4. Ukázka aplikace produktů ve Schmack Biogas AG