časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Inovace výrobků pro Xcomfort

|

Bezdrátová elektroinstalace od firmy Moeller
 
Ing. Jaromír Pávek, produktový manažer Xcomfort,
Moeller Elektrotechnika s. r. o.
 
 
Jistě jste se setkali se specifickými požadavky zákazníka, které již není možné řešit klasickou instalací. Společnost Moeller nabízí pro tyto účely hned dva systémy Xcomfort pro moderní řešení elektroinstalace budov – sběrnicový systém Nikobus a radiofrekvenční systém. V příspěvku bych vás rád informoval o novinkách a nových řešeních zejména pro bezdrátovou instalaci, která velmi výrazně rozšiřuje možnosti použití.
 

Nové možnosti Room Manageru

Room Manager (RM) CRMA-00/0X (obr. 1) – zobrazovací a řídicí jednotka s bezdrátovou komunikací pro byty a domy prošla výrazným zdokonalením. V základní nabídce jednotka nabízí zónovou regulaci vytápění nebo chlazení až tří místností s možností dálkové změny vytápěcích režimů, časové týdenní spínací režimy pro ovládání rolet, osvětlení a ostatních spotřebičů, simulaci přítomnosti, vytváření scén a jednoduchých logických vazeb, zobrazení provozních stavů, teplot a další funkce. Zavedením nových firmwarů Safety a Energy přes IrDA port Room Manageru lze rozšířit standardní funkce o bezpečnostní funkce a energy management.
 
Je-li navíc instalován Room Manager, nyní nově s komunikačním rozhraním Bluetooth, získá uživatel prostřednictvím SMS zprávy informace z bezpečnostních senzorů (kouř, zaplavení, neoprávněný pohyb, překročení teploty, výpadek energie apod.), a je tak včas informován o hrozícím nebezpečí.
 
Room Manager dokáže nově sledovat aktuální spotřebu elektrické energie, plynu nebo vody za požadované období (den, týden, měsíc, rok) a podle aktuálních hodnot předpovídat spotřebu do budoucna. Spotřebu elektrické energie lze sledovat na displeji Room Manageru jako číselnou hodnotu nebo v grafické podobě. Všechny měřicí senzory spotřeby elektrické energie (8 A) předávají naměřené hodnoty do Room Manageru bezdrátově. Vyrábějí se v zásuvkovém provedení CEMP-01/02 nebo v provedení do instalační krabice CEMU-01/01. Pro měření větších výkonů nebo při požadavku optického odečtu z plynoměru nebo vodoměru je nutné použít RF dvojité impulzní S0 vstupy CIZE-02/01 (obr. 2).
 

Nové výrobky pro ovládání a regulaci vytápění

Do nabídky byl doplněn další typ dálkového ovladače s LCD displejem CHSZ-12/04 (obr. 3), který rozšiřuje dosavadní nabídku MINI 4kanálových a 12kanálových dálkových ovladačů. Kromě zobrazení času a data uživatel ocení možnost popisu až dvanácti ovládaných výstupů, což na displeji při výběru z menu výrazně zjednoduší a zpřehlední ovládání. Při použití tohoto dálkového ovladače lze pracovat s časovými funkcemi bez použití Room Manageru! Tento typ ovladače je vybaven třemi časovači pro spínání libovolných výstupů v týdenním režimu, např. pro ovládání osvětlení, zahradní osvětlení, automatické vytažení rolet v celém domě apod.
 
Pro oblast vytápění je v prodeji nový design bezdrátového termostatu CRCA-00/04 a pokojového termostatu s vlhkoměrem CRCA-00/05 (obr. 4), který měří prostorovou teplotu místnosti v rozsahu 0 až 40 °C a relativní vlhkost vzduchu 10 až 95 %. Na základě zvýšené vlhkosti např. v koupelně sepne ventilátor pro odvětrávání. Hystereze spínání je nastavitelná pro teplotu od 0,2 °C, pro vlhkost od 0,5 %.
 

Termoelektrický ventil

CHVZ-01/01 (230 V AC/2 W, NC) ovládá ventily radiátorů nebo podlahového vytápění spínacím nebo stmívacím aktorem 125 W; stav sepnuto je signalizován vysunutým terčíkem. Na armaturu vytápěcího tělesa se ventil instaluje pouhým nasunutím přes redukční adaptér CMMZ-00/1X, který se pro konkrétního výrobce objednává zvlášť.
 

Použití RF systému

Systém Xcomfort je velmi vhodný pro rekonstrukce a modernizace budov bez nutnosti uložení komplikovaných kabelových rozvodů. Jednoduchost montáže a minimální nároky na úpravu vedení podstatně zkracují dobu potřebnou na modernizaci elektroinstalace. Největší výhodou instalace je flexibilní umístění vypínačů, které lze pouhým lepením umístit kamkoliv.
 
Další informace lze získat na: http://www.Xcomfort.cz, http://www.moeller.cz
 
Obr. 1. Room Manager – včasné upozornění na nebezpečí
Obr. 2. Room Manager – měření a zobrazení energií
Obr. 3. 12kanálový ovladač s displejem LCD
Obr. 4. Bezdrátový termostat/vlhkoměr ovládá termoventil (vpravo)