časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Energetika budoucnosti v evropském kontextu

|

Ve čtvrtek 15. září se konal na půdě parlamentu mezinárodní seminář zaměřený na nejaktuálnější dění v oblasti energetiky. Záštitu nad tímto seminářem převzal pan Milan Šťovíček, předseda výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, který se také ujal úvodního slova. Hlavním tématem byla budoucnost energetiky jak v České republice, tak v celé Evropské unii se zaměřením na možnost vytěsnění klasické výroby elektřiny z uhlí a jádra elektrickou energií z obnovitelných zdrojů (OZE).

Velká pozornost byla také věnována návrhu novely českého zákona o podporovaných zdrojích energie (nachází se aktuálně před druhým čtením v parlamentu) a s ním související Národní akční plán zavádění OZE, který byl již poslán do Bruselu. Na tomto semináři vystoupili přední odborníci nejenom z Česka, ale také ze zahraničí. Tuto akci, která byla určena především pro poslance a senátory, odborníky v oboru energetiky, OZE a energetických koncepcí, jakož i odborné novináře, moderovala Zuzana Luňáková, redaktorka ČT. Po úvodním slovu pana Šťovíčka seznámil přítomné s výhledem energetiky v Evropě a situací v prosazování výroby elektřiny z OZE v Německu energetický expert Hans-Josef Fell, poslanec strany Zelených Německého spolkového sněmu a držitel Solárního Oskara z roku 2000, který také odpovídal v panelové diskusi na dotazy účastníků. Druhým přednášejícím byl Anthony Patt, externí americký konzultant společnosti PricewaterhouseCoopers, který se ve svém vymezeném čase zabýval především otázkou, zda je možné pokrýt 100 % spotřeby elektřiny z OZE a jak by se mělo postupovat při investování do obnovitelných zdrojů. Jeho pojetí bylo velmi kompaktní a politicky i ekonomicky nezávislé.
K otázkám současnosti a budoucnosti energetiky v České republice byla věnována přednáška konzultanta v oboru obnovitelných zdrojů pana Martina Bursíka ze společnosti Ecoconsulting. Podle jeho slov je česká energetická koncepce s orientací na jádro zastaralá a potřebuje aktualizovat na úroveň 21. století s plným využitím obnovitelných zdrojů energie. Na některé nesrovnalosti v návrhu nového zákona o podporovaných zdrojích energie upozornil poslední přednášející Mgr. Pavel Doucha ze společnosti AK Šikola a partneři. K tomuto návrhu zákona mj. řekl: „Nový zákon mohl pomoci k lepšímu začlenění obnovitelných zdrojů energie do energetické soustavy ČR. Mohl pomoci dalšímu rozumnému rozvoji OZE tím, že by usnadnil podmínky obchodování se zelenou elektřinou. Mohl, ale zřejmě nepomůže. Namísto toho je spíše přehnanou reakcí na selhání při regulaci fotovoltaického boomu a vylévá s vaničkou i dítě. Vrší přes sebe nejrůznější byrokratické bariéry pro stavbu nových zdrojů a komplikuje podmínky jejich provozu do takové míry, že rozvoj tohoto oboru na nějakou dobu významně zpomalí. Schválením zákona v navržené podobě Česká republika promarní šanci udržet se na špici v jednom z nejrychleji rozvíjejících se technologických sektorů.“

(Kl)