časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Domovní přístroje vhodné pro všechny typy interiérů

|

Ing. Jaromír Pávek,
Eaton Elektrotechnika, s. r. o.
 
Společnost Eaton Elektrotechnika, s. r. o., nabízí pro domovní elektroinstalace klasické domovní přístroje, ale i moderní systémy Xcomfort pro automatizaci budov – sběrnicový systém Nikobus a bezdrátový RF systém. Společným znakem těchto přístrojů je jejich jednotný design, což zejména ocení uživatel. Z široké nabídky si vyberou milovníci nenápadného vzhledu, hledající vypínače pro tradiční interiéry – řada Original a Intense, ale i milovníci výrazných a designově zajímavých vypínačů, které mají v moderně pojatých interiérech na první pohled zaujmout – řada Pure a Mysterious. Podle současných trendů v bytové architektuře mají přístroje čtvercový tvar, výrazný rámeček s rozměrem středového krytu 45 × 45 mm. Rámečky jsou vyráběny ze široké škály materiálů – od lehkého plastového provedení, přes exkluzivní kovy, leštěné i matné až po bambus, a mohou se kombinovat s dvanácti různými barvami středových krytů.
 

Original – základní řada domovních přístrojů

 
Řada Original (obr. 1) je charakterizována mimořádně jemnými oblými liniemi rámečků s tradiční bílou a krémovou barvou. Zaujmou ale i stříbrné, hnědé a světle šedé rámečky. Příjemně zákazníka překvapí svou cenou, která je v porovnání se starší řadou vypínačů či zásuvek v bílé barvě PR20 o 20 % nižší.
 

Intense – design pro každý interiér

 
Domovní přístroje Intense (obr. 2) na sebe upoutají pozornost již při prvním pohledu. Rámečky jsou dostupné ve dvou provedeních: plastové v šesti pastelových barvách – azurové, stříbrné, bronzové, antracitové, bílé, hnědé, a kovové leštěné – stříbrné, zlaté a elegantní tmavě stříbrné.
 

Pure – luxusní rámečky moderních interiérů

 
Řada Pure (obr. 3), určená pro nejnáročnější klientelu, působí luxusním dojmem a mimořádně elegantním provedením. Exkluzivní přírodní materiály pro výrobu rámečků, jako jsou hliník, nerezová či lakovaná ocel a bambus, zaručují trvalou a elegantní povrchovou úpravu. Jsou dostupné celkem v jedenácti provedeních rámečků a dvanácti barvách středových krytů, které se používají stejné pro všechny designy Original, Intense a Pure.
 

Mysterious – neobyčejné přístroje bez rámečku

 
Přístroje Mysterious (obr. 4) jsou originální, luxusní a jedinečné. Jsou úplně zapuštěné do cihlové nebo sádrokartonové stěny a mohou být přemalované, příp. přetapetované dekorativní tapetou, samozřejmě omyvatelnou. Dokonale tak splývají s interiérem, jejich umístění na stěně prozrazuje pouze vnější obrys – u tlačítka navíc zvýrazněný bílými diodami LED uvnitř přístroje. Dotykem na libovolný bod tlačítka se aktivuje jeden ze čtyř beznapěťových kontaktů 24 V AC, který vybavuje např. impulzní relé či binární vstup systému Nikobus nebo RF systému. Na http://www.mysterious.be je možné se seznámit se způsobem montáže.
 

Kvalitní přístroje jsou u montérů velmi oblíbené

 
Strojky přístrojů jsou totožné pro všechny designy rámečků. Připojovací svorky pro většinu vypínačů a zásuvek jsou umístěny na jedné straně, což umožňuje zkrácení vodičů kabelu na stejnou délku. Šroubové svorky poskytují připojení až dvou vodičů o průřezu 2,5 mm2. Připojovací šrouby s křížovou a rovnou drážkou jsou ve strojku zapuštěné, aby umožnily snadné navádění akušroubováku (obr. 5).
 
Montážní rám je vyroben z galvanicky upraveného ocelového plechu o tloušťce jeden milimetr. Vyniká svojí pevnou a tuhou konstrukcí, přičemž vyztužené okraje zabraňují deformaci strojku při montáži. Pro přesnou montáž přístrojů vedle sebe do násobných krabic s roztečí 71 mm ocení uživatel rybinové spojení, které přesně vymezuje souosou montáž přístrojů.
 
Rychlost montáže výrazně zvyšují rozpěrky (obr. 6), které usnadňují montáž přístroje i do hluboko osazených krabic pod omítkou. Rozpěrky jsou nainstalované u většiny přístrojů. V případě nutnosti je lze snadno pomocí šroubováku odstranit, případně nahradit ještě delšími – ty se objednávají samostatně.
 
U tlačítka nebo vypínače může být požadována signalizační nebo orientační kontrolka. Nově lze využít tzv. klik systém, kdy se zezadu přístroje nasadí „batoh“ s modulem LED 230 V (obr. 7). Po nasunutí LED okamžitě svítí a plní orientační funkci, kontaktní pružiny batohu dosednou na kontaktní plošky přístroje. Obdobně lze použít LED batoh pro zásuvku 230 V pro signalizaci síťového napětí – např. pro zásuvky, které jsou centrálně vypínané při odchodu. U vypínače s dělenou klapkou (řazení 5) lze prosvětlit obě poloviny. V tomto případě je nutné použít samostatné diody LED s připojovacími vodiči, které jsou na koncích ukončeny dutinkami. LED se vsunou do vodicích otvorů, přičemž nový systém montáže brání vypadnutí LED při montáži. Přístroje se dodávají s LED 230 V nebo pro napětí 12 a 24 V v několika barvách – modrá, zelená, červená a jantarová (obr. 8).
 

Snadná a rychlá montáž rámečku

Kompletace přístroje je velmi rychlá, rámeček se montuje nasazením na přístroj zepředu (obr. 9)! Na přístroj se nasadí středový kryt a na něj rámeček. Výhodou tohoto řešení je nejen rychlost montáže, ale hlavně možnost výškového přizpůsobení rámečku na zdi až v pěti montážních hloubkách. Tohoto se využije zejména, je-li přístroj instalován na vystouplé krabici, jak je tomu například u sádrokartonové krabice s osazením. Rámeček vždy přesně dosedne na stěnu a překryje „problémy“ instalace. Namontovaný středový kryt vždy chrání svorky před dotykem s živou částí!
 
Rámečky se vyrábějí rovněž ve vícenásobném provedení a jsou totožné pro vodorovnou a svislou montáž. Nově v nabídce jsou čtyř- a pětinásobné rámečky pro řadu Intense a Pure. Zákazník se tak může rozhodnou takřka na poslední chvíli, jak budou osazeny instalační krabice pro násobnou montáž. Tuto výhodu ale nejvíce ocení montážní firmy a velkoobchody, protože počet položek na skladě klesá na polovinu.
 
Před malováním interiéru se z vypínačů a zásuvek vyjme rámeček a na středový kryt se nasune malířská krytka, která ochrání přístroj před znečištěním při malování, a to i v případě, že se při malování používá váleček. Krytku lze přemalovat, po malování omýt a kdykoliv použít později. Důmyslné řešení pouze u společnosti Eaton (obr. 10)!
 

Montáž klasických domovních přístrojů na povrch

 
Výborné řešení montáže běžného domovního přístroje pro zapuštěnou montáž na povrch, zejména při lištovém rozvodu (obr. 11). Montážní krabice jedno- a dvojnásobné jsou dostupné v provedení Cream a White, barevně stejné s řadou Original. Lze je použít pro většinu přístrojů pro zapuštěnou montáž (např. pro jednonásobné zásuvky, vypínače, datové zásuvky aj.), kromě přístrojů s větší hloubkou, tedy kromě detektorů pohybu 110 °, elektronických přístrojů pro komfortní funkce a zásuvek 230 V s přepěťovou ochranou. Lze zkombinovat s jakýmkoliv z dvanácti barevných provedení středových krytů.
 

Bezdrátová tlačítka systému Xcomfort

Rovněž nástěnná tlačítka radiofrekvenčního systému Xcomfort jsou dostupná v novém designu (obr. 12). Sortiment byl rozšířen o osmibodová tlačítka a tlačítka RF s diodami LED ve spodní části. Diody plní pouze signalizační funkci – při správném stisku tlačítka LED blikne poprvé, podruhé blikne při obdržení potvrzovacího telegramu ACK, který vysílá cílový aktor při aktivaci výstupu. Upozornění vybité baterie v tlačítku se děje probliknutím osvětlení při aktivaci tlačítka. Aktualizovaný katalog Domovní elektroinstalace Xcomfort o novinky roku 2010 je možné si stáhnout z http://www.Xcomfort.cz nebo si jej vyžádat v tištěné podobě na adrese podporacz@eaton.com.
 
Další informace na: http://www.eatonelektrotechnika.cz
 
Obr. 1. Vypínač v designu Original White
Obr. 2. Vypínač v designu Intense Anthracite
Obr. 3. Tlačítkový spínač s bambusovým rámečkem Pure
Obr. 4. Zásuvka Mysterious zapuštěná v sádrokartonu
Obr. 5. Svorky na jedné straně zrychlují montáž
Obr. 6. Rozpěrky pro snadnou montáž
Obr. 7. Diody LED „batoh“ se na přístroj pouze nacvaknou
Obr. 8. Prosvětlení přístrojů LED diodami v mnoha barvách
Obr. 9. Rámeček se nasazuje zepředu
Obr. 10. Malířská krytka zabrání znečištění přístroje
Obr. 11. Novinkou je montáž domovních přístrojů na zeď
Obr. 12. osmibodové nástěnné tlačítko se signalizací