časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Conteo – nový člen rodiny OEZ

|

Aleš Urban, OEZ s. r. o.
 
Rodina a přátelé – to je obvykle to nejcennější, co každý máme. A zdraví k tomu, samozřejmě. V rodině plánujeme, jak prožijeme víkendy, svátky, dovolené i běžné pracovní dny. Často je pak trávíme ve společnosti přátel. V průběhu času se naše rodina rozrůstá. Rozrůstá se o děti, snachy, zetě, vnoučata … To je vývoj. Rodinu a přátele si užijeme nejlépe, když jsme zdraví a v dobré kondici. Jak to souvisí s OEZ?
 
S velkou nadsázkou řečeno, naše děti jsou vlastně naše produkty. Zachování zdraví, to jsou permanentní inovace. A navíc tak naplňujeme přání zákazníků, našich „rodinných“ přátel, a posilujeme konkurenceschopnost.
 
Rodina OEZ, tedy sortiment výroků OEZ, se také neustále rozrůstá. Jako příklady lze uvést modulární přístroje Minia, kompaktní jističe Modeion nebo pojistkové systémy Varius. Společně mají na kontě jedenáct nejvyšších ocenění z mezinárodních veletrhů v České republice i v zahraničí!
 
OEZ udržuje svou rodinu produktů nejen ve zdraví a v potřebné kondici prostřednictvím inovací, ale také ji rozšiřuje. Před třemi lety uvedla společnost na trh skupinu rozvodnic a rozváděčových skříní Distri. V tomto roce se rodina rozrůstá o skupinu přístrojů pro spínání a ovládání, které vstoupily na trh pod označením Conteo.
 

Členění produktové řady Conteo

Přístroje pro spínání a ovládání Conteo se člení do dvou skupin:
  • stykače a nadproudová relé,
  • spouštěče motorů.
V první skupině bylo pro stykače zvoleno označení ST a pro nadproudová relé SR.
 
Druhá skupina je rozdělena na dvě podskupiny, a to na přístroje pro průmyslové použití a ekonomickou řadu. Přístroje v obou skupinách se označují SM. V druhém případě už lze asi správně tušit, že do značné míry navazuje na známý spouštěč motoru SM1. Tento osvědčený produkt, který však má omezené použití a základní proudový rozsah, doplňují spouštěče motorů pro průmysl.
 
Jednotlivé podskupiny jsou dále členěny na čtyři velikosti podle maximálního proudu přístrojů (velikost 12, 25, 50 a 100). Výjimku tvoří pouze ekonomické spouštěče motoru s jednou velikostí (velikost 1) a jmenovitým proudem 25 A. Tyto přístroje se ve firmě OEZ vyrábějí již delší dobu a nyní jsou součástí produktové řady Conteo.
 
Příklad 1 typového označení
Pro nejlepší objasnění je zde jeden příklad typového označení stykače velikosti 12 se jmenovitým pracovním proudem 9 A a ovládací cívkou na střídavé napětí 230 V s jedním pomocným zapínacím kontaktem: ST 123-9-A230-10
 
Význam jednotlivých pozic:
ST stykač,
12 velikost 12,
3 počet pólů,
9 jmenovitý pracovní proud 9 A/AC-3,
A230 ovládací napětí 230 V AC,
10 řazení kontaktů 1 NO.
 

Příslušenství – zvolte si pohodlně, které potřebujete

Typové označení příslušenství kopíruje navrženou logiku, která byla použita pro základní přístroje. Základ typového označení tvoří písmena od hlavních představitelů řady Conteo, jenž je doplněn předponou – dvěma písmeny, která určují skupinu příslušenství (viz tab. 2).
 
Příklad 2 typového označení
Čelní pomocný spínač pro stykač velikosti 12 s jedním zapínacím a jedním rozpínacím kontaktem má označení:
PS-ST 12X-C11
 
Význam jednotlivých pozic:
PS pomocný spínač,
ST ke stykači,
12 max. velikost,
C provedení čelní,
11 řazení kontaktů 1 NO + 1 NC.
 
Nyní již víte, že se rodina OEZ rozrostla o přístroje pro spínání a ovládání Conteo, poznali jste jejich členění a základní příslušenství. V příštím čísle časopisu Elektro prozradíme další podrobnosti, např. o motorových a světelných vývodech či o konfigurátoru Conteo.
 
Další informace lze získat na: http://www.oez.cz
 
Obr. 1. Conteo – přístroje pro spínání a ovládání
Obr. 2. Přehled přístrojů Conteo
Obr. 3. Stykač ST123-9-A230-10
Obr. 4. Pomocný spínač PS-ST12X-C11
 
Tab. 1. Celkový pohled na typové označení
Tab. 2. Přehled zkratek typového označení