časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

AudioWorld s novými možnostmi

|

Ing. Pavel Mony, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Možnosti moderní techniky přinášejí zajímavé a příjemné novinky v přístrojové řadě AudioWorld, kterou nabízí společnost ABB s. r. o., Elektro-Praga, pro distribuci zvuku v interiérech. V nabídce se tak objevují jak přístroje nové, tak i modernizované, přinášející mnoho zajímavých funkcí do různých aplikací.
 

Ústředna s tunerem FM

 
Nové provedení základního přístroje (náhrada předchozího typu), používaného pro větší aplikace s různými funkcemi. Přístroj je nyní celý v černé barvě a jeho čelní straně vévodí displej s RDS, tedy zobrazením informací o rozhlasové stanici a dalších informací tak, jak je známe z běžných přijímačů. K ústředně je možné připojit až dva externí zdroje zvuku. Na čelní straně se také nacházejí ovládací prvky, např. pro volbu stanice z paměti ústředny. Inovovaná je zde funkce standby, kterou se dají vypínat spolu s ústřednou i všechny zesilovače (funkce centrálního spínání).
 

Zesilovač s interkomem

 
Tento přístroj je také náhradou předchozího typu. Jeho dominantním prvkem je displej s integrovaným ovládáním. Displej zobrazuje informace, které dostává po audiosběrnici z ústředny. Upravenou má také funkci interkomu, kde se dá nastavit, na které zónové adresy může konkrétní přístroj volat. Nadstavbou této funkce je tzv. babymonitoring. Na jednom zesilovači, typicky v dětském pokoji, lze nastavit funkci odposlechu místnosti a na dalším, například v obývacím pokoji, může uživatel poslouchat, zda je v dětském pokoji vše v pořádku.
 

Zesilovač řadový, 2× 10 W

 
Nový přístroj, který najde uplatnění při ozvučení většího prostoru. K zesilovači je možné připojit až šestnáct reproduktorů. Ovládání je možné dvěma způsoby podle počtu připojených zdrojů zvuku. Pokud si uživatel vystačí s jedním, např. CD přehrávačem v restauraci, pak se použije potenciometr s otočným ovládáním. Pokud se použijí dva zdroje zvuku, je třeba přepínat i mezi nimi, a proto se použije zesilovač (obj. č. 8200-0-0010). Součástí přístroje je i zdroj 15 V DC, který slouží pro napájení např. vstupního předzesilovače.
 

Vstupní předzesilovač

 
Též nový přístroj v nabídce. Umožňuje snadné připojení moderních přístrojů, jako např. přehrávačů MP3, přes audiosběrnici k zesilovačům.
 

Zesilovač s tunerem FM

 
Nejzajímavější novinka. Jedná se o nový přístroj, který více než bohatě nahrazuje starší provedení zesilovače s tunerem FM (obj. č. 5016U-A20100). Nový přístroj je vybaven displejem s RDS informacemi a podsvětlením, jehož režim lze nastavovat na stále zapnuto, stále vypnuto, automatické vypnutí po 20 s. Zásadní změnou je způsob napájení – zesilovač má svůj interní zdroj a připojuje se přímo na 230 V, tedy bez nutnosti instalace jiného napájecího zdroje. Podobně je řešena i anténa; ta má však i svorku na připojení externí „drátové“ antény a příslušný přepínač. Velkým krokem směrem k uživatelskému komfortu je ovládání pomocí krytu s tzv. plovoucí klapkou, které je velice jasné, jednoduché a příjemné.
 
Díky jednoduché koncepci a snadnosti užívání je tento přístroj předurčen pro malé a jednoduché instalace, např. v kuchyních nebo koupelnách. K přístroji je možné použít všechny nabízené reproduktory.
 

Reproduktor do vlhkého prostředí

 
Posledním z nových komponent je vestavný reproduktor do vlhkého prostředí s upravenou membránou odolnou vůči vlhku. Parametry jsou: impedance 16 Ω a frekvenční rozsah 84 až 16 500 Hz. Součástí tohoto reproduktoru je i speciální krycí mřížka, též odolná vůči vlhku. Montážní příslušenství, tzn. krabice pro montáž pod omítku a upevňovací kroužek do dutých stěn, je stejné jako pro původní provedení reproduktoru, který i nadále zůstává v nabídce. Stejně tak zůstává v nabídce i reproduktor pro zapouštěnou montáž.
 

Možnosti využití nových přístrojů

 
Nové přístroje a jejich možnost kombinací vytvářejí prostor pro široké využití, které lze rozdělit do čtyř typických skupin – instalace v samostatné místnosti (obr. 3), instalace v restauraci nebo prodejně (obr. 4), instalace v rodinném domě (obr. 5) a instalace v kancelářských prostorech (obr. 6).
 
Kryty přístrojů AudioWorld jsou v provedeních pro tyto designové řady: Element®, Time®, Time® Arbo, future® linear, solo®, solo® carat a alpha exclusive®.
 
Informace o všech komponentách řady AudioWorld najdou zájemci v katalogu společnosti ABB s. r. o., Elektro-Praga nebo v on-line katalogu: www.abb-epj.cz
 
Obr. 1. Zesilovač s interkomem (design Element®)
Obr. 2. Zesilovač s tunerem FM (design Time®)
Obr. 3. Jednoduchá instalace v samostatné místnosti. Tato instalace je doménou pro zesilovač s tunerem FM, který může být doplněn o externí zdroj zvuku, který je napájen zdrojem 15 V DC. Optimální pro ozvučení koupelny nebo kuchyně.
Obr. 4. Instalace v restauraci. Stolní CD přehrávač, rádio nebo televizor je dnes běžnou součástí restaurace, baru nebo kavárny. Proč nedopřát hostům lepší pokrytí zvukem a obsluze snadné ovládání?
Obr. 5. Instalace vrodinném domě. Dva zdroje zvuku, kombinace se zesilovačem s tunerem FM a jednoduché zapojení poskytnou variabilní ozvučení rodinného domu jak pro pohodový večer o samotě, tak při posezení s přáteli.
Obr. 6. Instalace v kancelářských prostorech. Maximální využití všech možností systému AudioWorld, včetně interkomu.
 
Tab. Přehled novinek podle objednacích čísel