časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

ARTEZ 2008 – 44 . seminář revizních techniků

|

Pardubická vzdělávací agentura UNIT uspořádala za mediálního přispění časopisu a redakce Elektro ve dnech 29. a 30. ledna již 44. ročník Aktivu revizních techniků elektrozařízení – ARTEZ 2008.
 
V prostorách posluchárny Vysoké školy ekonomické na pražském Chodově se téměř sto padesáti účastníkům po dva dny věnovali přednášející – odborníci na problematiku norem, revize elektro, bezpečnost při provozu a obsluze elektrických zařízení, na odbornou legislativu a požární bezpečnost.
 
V předsálí a vestibulu posluchárny představovali zástupci několika renomovaných elektrotechnických firem produkty vhodné pro použití při revizích elektrických zařízení – měřicí přístroje, odbornou literaturu, signální a vyhodnocovací přístroje, prvky silnoproudé a elektroinstalační techniky apod.
 
Problematika revizí elektro se v průběhu přednášek i o přestávkách stala široce diskutovaným tématem, protože adekvátně nárůstu sortimentu a technické vyspělosti přístrojů, složitosti elektroinstalace a kombinování silových, komunikačních a sdělovacích vedení se kvalifikace revizního technika musí přizpůsobovat novým požadavkům.
 
Kvalifikace a postavení revizních techniků, jedné z nejkvalifikovanějších skupin elektrotechniků, se v několika posledních letech staly vzhledem k zásadní změně (vstup do EU, nové normy, pohyb pracovních sil, specializace, podnikání apod.) předmětem diskusí jak z odborného, tak z legislativního, ale též i z ekonomického hlediska. Změnila se totiž struktura výkonu tohoto důležitého povolání a pro mnohé odborníky se revidování elektrických zařízení stalo zdrojem obživy.
 
V této souvislosti je třeba upozornit, že systém státního odborného dozoru nad elektrickými a jinými vyhrazenými zařízeními byl v České republice vždy velmi podrobně a přísně „nalajnován“. A také proč by ne? Vždyť v elektrotechnice jde o život! Byl to však systém delegovaný „shora“, snažící se předpisem postihnout všechny provozní situace.
 
V současné době se systém prevence, kontrol a dozoru přesouvá ze státu na každého uživatele a provozovatele, a to vyvolává mnohé otázky a někdy i rozpory.
 
Seminář ARTEZ 2008 mnohé otázky vyřešil, jiné nastolil a některé ponechal zatím bez odpovědi. I proto se už těšíme na další ročník.
(redakce Elektro)
 
Obr. 1. Dnes je již posluchárna, kde se ARTEZ 2008 uskutečnil, opět plná studentů