Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zrcadlový čip umožňuje pořizovat detailní snímky mikroorganismů na tmavém pozadí

26. 2. 2020 | MIT | www.mit.edu

Zkuste do prohlížeče zadat „mikroskopie temného pole“ a objevíte nádherný svět mikroskopických organismů zářících na temném pozadí. Tato technika dokáže poodhalit úžasné detaily průsvitných buněk a vodních organismů, stejně jako fasetovaných diamantů a ostatních vzácných kamenů, které by se pod normálním mikroskopem jevily velmi obyčejně.

Tyto snímky mohou vznikat díky poměrně drahým komponentům, jimiž se osazují standardní mikroskopy. Pouze tímto způsobem však mohou vědci soustředit na požadované místo dostatečně silný paprsek světla. Do objektivu vstupuje pouze světlo odrážené pozorovaným objektem, čehož je docíleno pomocí kruhové clony, která propouští pouze úzký prstenec světla po svém obvodu. Objekty jsou proto při mikroskopii temného pole pozorovány jako světlé předměty na tmavém pozadí.

Zrcadlový čip

Inženýři z Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní vyvinuli malý zrcadlový čip o velikosti poštovní známky a tloušťce kreditní karty, který pomáhá vytvářet tyto speciální snímky bez dalších nákladných komponent. Po umístění na stolek mikroskopu vysílá čip světelný kužel, jehož lze využít k vytvoření detailních snímků řas, bakterií a podobných průhledných objektů v mikro měřítku na temném pozadí.

Celý článek na MIT

Image Credit: Felice Frankel

-jk-