Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Způsobí samozavlažovací půda revoluci v zemědělství?

4. 11. 2020 | University of Texas at Austin | www.utexas.edu

Nový typ půdy vytvořený inženýry z Texaské univerzity v Austinu vstřebává vodu ze vzduchu a rozvádí ji rostlinám, čímž potenciálně rozšiřuje celosvětovou mapu půdy využitelné pro zemědělství na dosud nehostinná místa a snižuje celkovou spotřebu vody.

Atmosférický zavlažovací systém využívá vysokoabsorbční gel k zachytávání vody ze vzduchu. Po zahřátí na určitou teplotu začne gel uvolňovat vodu z půdy a umožní její absorpci rostlinami. Při tomto procesu se část vody odpaří, zvýší vlhkost okolního vzduchu a cyklus získávání vody je usnadněn. Každý gram půdy extrahuje cca 3 až 4 gramy vody.

Samozavlažovací půda

V závislosti na plodinách poskytne 0,1 až 1 kilogram půdy dostatek vody pro závlahu asi jednoho metru čtverečního zemědělské půdy. Gel umístěný v půdě natahuje vodu během chladnější části noci, kdy je vzduch vlhčí. V průběhu dne následně sluneční paprsky aktivují gel nasáklý vodou, který svůj obsah uvolní do půdy. V rámci čtyřtýdenního experimentu tým výzkumníků vypozoroval, že půda zadržela cca 40 % původního obsahu vody. Ve srovnání s písčitou zeminou, která si po jednom týdnu zachovala 20 % původního obsahu vody, se jedná o významný pokrok.

Celý článek na University of Texas at Austin

Image Credit: University of Texas at Austin

-jk-