Aktuální vydání

Číslo 11/2020 vyšlo tiskem 11. 11. 2020. V elektronické verzi na webu 2. 12. 2020. 

Téma: Elektrické rozváděče a rozváděčová technika

Inovace, technologie, projekty
Nový energetický zákon: příležitost pro energetická společenství
Datová centra – představení třetí
REMA od října plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

Číslo 4-5/2020 vyšlo tiskem 18. 9. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Účinky a užití optického záření
Rostliny a světlo v biofilním interiéru Část 12
Rostliny a světlo ve veřejných prostorách
Melanopická denná osvetlenosť v budovách

Veletrhy a výstavy
FOR INTERIOR 2020: Inspirace pro bydlení a trendy světa nábytku a interiérů

Způsobí samozavlažovací půda revoluci v zemědělství?

4. 11. 2020 | University of Texas at Austin | www.utexas.edu

Nový typ půdy vytvořený inženýry z Texaské univerzity v Austinu vstřebává vodu ze vzduchu a rozvádí ji rostlinám, čímž potenciálně rozšiřuje celosvětovou mapu půdy využitelné pro zemědělství na dosud nehostinná místa a snižuje celkovou spotřebu vody.

Atmosférický zavlažovací systém využívá vysokoabsorbční gel k zachytávání vody ze vzduchu. Po zahřátí na určitou teplotu začne gel uvolňovat vodu z půdy a umožní její absorpci rostlinami. Při tomto procesu se část vody odpaří, zvýší vlhkost okolního vzduchu a cyklus získávání vody je usnadněn. Každý gram půdy extrahuje cca 3 až 4 gramy vody.

Samozavlažovací půda

V závislosti na plodinách poskytne 0,1 až 1 kilogram půdy dostatek vody pro závlahu asi jednoho metru čtverečního zemědělské půdy. Gel umístěný v půdě natahuje vodu během chladnější části noci, kdy je vzduch vlhčí. V průběhu dne následně sluneční paprsky aktivují gel nasáklý vodou, který svůj obsah uvolní do půdy. V rámci čtyřtýdenního experimentu tým výzkumníků vypozoroval, že půda zadržela cca 40 % původního obsahu vody. Ve srovnání s písčitou zeminou, která si po jednom týdnu zachovala 20 % původního obsahu vody, se jedná o významný pokrok.

Celý článek na University of Texas at Austin

Image Credit: University of Texas at Austin

-jk-