Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Značka Baude: není spirála jako spirála

25. 9. 2020 | Baude Kabeltechnik GmbH | . www.baude.cz

Společnost Baude Kabeltechnik GmbH je známá jako významný dodavatel kabelů pro nejrůznější aplikace – od nejnáročnějších průmyslových odvětví až po zdravotnickou techniku. Silnou stránkou její produkce je vlastní výroba speciálních kabelů, které nesou tradiční přívlastek „spirálované“, i když čistě technicky vzato se kabel upravuje do tvaru šroubovice.

Společnost Baude Kabeltechnik GmbH je známá jako významný dodavatel kabelů pro nejrůznější aplikace – od nejnáročnějších průmyslových odvětví až po zdravotnickou techniku. Silnou stránkou její produkce je vlastní výroba speciálních kabelů, které nesou tradiční přívlastek „spirálované“, i když čistě technicky vzato se kabel upravuje do tvaru šroubovice. Podle požadavku zákazníka zde velice rychle vyrobí spirálové vedení pro nejrůznější aplikace ve všech odvětvích průmyslu.

Pro aplikace s malým mechanickým namáháním postačí zpravidla levnější vedení s pláštěm z PVC. Ovšem pro velké mechanickým namáhání výrobce doporučuje pro konstrukci pláště izolační materiál na bázi polyuretanu s obchodní značkou Semoflex®. Materiál je bezhalogenový a vyznačuje se vysokou mechanickou kvalitou. Ve zkoušce odolnosti uskutečněné Zkušebním ústavem materiálů v Hannoveru spirálované kabely H05BQ-F/H07BQ-F přestály více než jeden milion zatěžovacích cyklů bez poruchy.

1) Spirálované kabely H05BQ-F/H07BQ-F z materiálu Semoflex® jsou vhodné pro velmi vysoká mechanická namáhání, například pro roboty, vysoce výkonné stroje a zvedací plošiny. Jsou správnou volbou pro vrtačky, šroubováky a ohřívací vozíky. Používají se proto všude tam, kde záleží na vysoké kvalitě a dlouhé životnosti.

2) Spirálované kabely Roboschlepp® z materiálu Semoflex® jsou vhodné pro velmi vysoká mechanická namáhání, například pro portálové roboty, vysoce výkonné stroje a zvedací plošiny, jakož i pro vrtačky a šroubováky. Protože má toto spirálované vedení dobrou vratnou sílu i při nízkých teplotách, používá se i ve venkovním prostředí a všude tam, kde je požadována vysoké kvalita a dlouhá životnost.

3) Stíněné spirálované kabely Elektronik z materiálu Semoflex® jsou maximálně odolné proti působení mikroorganismů, proti oleji, kyselinám a ultrafialovému záření, jsou vrubově houževnaté a flexibilní v chladném prostředí. Speciální konstrukce měděného stínění zajistí vynikající vratnou sílu.

4) Spirálované kabely Special Industrial Ethernet Cat.5e z materiálu Semoflex® se používají jako datové vedení pro střední mechanická namáhání v průmyslovém prostředí, jakož i v suchém a vlhkém prostředí, obzvláště ve strojírenství a ve výrobních zařízeních. Stínění zabraňuje rušivým signálům.

5) Vícenásobná spirála má několik spirálovaných částí oddělených úsekem rovného kabelu, tzv. můstkem. Můstek vychází ze spirálované části axiálně nebo tangenciálně. Příklady použití: ve zdravotnické technice, ve strojírenství, například v aplikacích, kde můstek tvoří pevný bod a po obou stranách jsou pohyblivé spirálované části.

6) Dva spirálované kabely rozdílného průměru šroubovice a s opačným směrem vinutí se dají zasunout do sebe. Tak lze v jedné aplikaci použít různé typy kabelů a ušetřit místo. Například vnější šroubovice je určena pro přívod elektřiny a vnitřní je pro řízení. Příkladem použití je ovládání polohy stolů a lůžek ve zdravotnické technice.

7) Spirálovaný kabel s integrovanými polyamidovými hadicemi je kombinovaná konstrukce kabelu určená pro napájení, řízení a přívod tlakového vzduchu jedním vedením. Oblast použití je rozmanitá, mimo jiné ve strojírenství a ve zdravotnické technice.

8) Dvojitá vedení se používají jako nabíjecí a napájecí kabely. Mají mnohostranné použití, mimo jiné pro napájení zdvihacích plošin, kde kabel kopíruje pohyb plošiny. Další využití je např. u kamionů, kde na přechodu mezi tahačem a návěsem zajišťují napájení chladicí jednotky.

9) Spirálovaná polyamidová hadice je řešením v případě kabelů, které nelze spirálovat. Vodiče se vtáhnou do hadice a ta se poté tvaruje do šroubovice. Výsledkem je nejen stabilní vedení, ale lze zajistit dobré vratné síly i při velkém vnějším průměru šroubovice. Tak lze dosáhnout možného prodloužení vedení až na desetinásobek. Vodiče na obrázku se používají jako zemnicí kabely v různých aplikacích, například na letištích, v lakovacích linkách, v ručně ovládaných jeřábech.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021