Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zlatý Amper pro Wibeee od ZEZ SILKO

25. 4. 2018 | ZEZ SILKO, s. r. o. | www.zez-silko.cz

Žamberská společnost ZEZ SILKO, s. r. o., je předním výrobcem kompenzačních kondenzátorů, kondenzátorů pro výkonovou elektroniku, kondenzátorů pro indukční ohřev a mnoha dalších typů výkonových kondenzátorů. Firma zajišťuje komplexní služby související s kompenzací účiníku počínaje změřením parametrů v síti a zpracováním projektů přes výrobu kompenzačních a filtračně kompenzačních zařízení nn a vn až po uvedení zařízení do provozu. Dodává rovněž komponenty potřebné k zajištění požadovaného účiníku, pro měření a regulaci elektrické energie. Do soutěže Zlatý Amper 2018 společnost ZEZ SILKO přihlásila analyzátor spotřeby energie Wibeee a tento výrobek vysoké prestižní ocenění skutečně získal. Ještě během veletrhu redakce časopisu ELEKTRO požádala o rozhovor pana Davida Vopařila, prodejního manažera pro český a slovenský trh společností ZEZ SILKO.

Pane Vopařile, jak se stalo, že analyzátor Wibeee se objevil v seznamu produktů nominovaných na Zlatý Amper? Čím je zvláštní, že zaujal soutěžní porotu?

Přístroj Wibeee jsem vybral proto, že mi přišlo zajímavé jeho řešení. Není to jen obyčejný měřič spotřeby energie. Wibeee je přístrojová jednotka, která monitoruje a shromažďuje data elektrických veličin v obvodu s cílem dosáhnout efektivního řízení spotřeby energie. Jeho řešení je originální v tom, že je rozměrově kompatibilní s klasickými modulovými přístroji, takže se snadno instaluje a upevňuje. Patentovaný systém umožňuje přístroj jednoduše nacvaknout na jistič. Zařízení je napájeno přímo z montážních šroubků na kontaktech jističe.

Co všechno zařízení v síti snímá a jak předává naměřené hodnoty?

Jakmile se analyzátor spojí s jističem, začne proces měření podobně jako klešťovým ampérmetrem. Zařízení snímá proud ve vodičích, které jsou napojené do jističe.

Naměřené parametry konvertuje na informace, které jsou odesílány přes bezdrátové připojení Wi-Fi. Přístroj se spáruje s mobilním zařízením (telefonem), které je přednastaveno na server společnosti Circutor. Aplikace potřebná k provozu zařízení se jmenuje Wibeee Circutor a je volně ke stažení buď na stránkách Circutoru, nebo na Google Storu. Jejím prostřednictvím lze z kteréhokoliv místa na zeměkouli – přes síť Wi-Fi nebo 3G – sledovat dané parametry elektrorozvodné sítě v místě instalace zařízení. Přesnost měření je 2 %.

V aplikaci pak můžeme sledovat spotřebovanou energii, různé okamžité výkony nebo proud. Následně je možné vyhodnocovat údaje za zvolené období a porovnávat je na grafech přímo v aplikaci. Zařízení je určeno pro nízké napětí do 265 V AC v jednofázovém provedení, respektive 440 V AC v třífázovém provedení a proud 70 A.

Do které části sítě se zařízení umisťuje?

Teoreticky je to jedno. Wibeee lze instalovat na libovolném jednofázovém nebo třífázovém napájecím bodu instalace (spotřeba <70 A), což pomůže zjistit místo, ve kterém energie není využívána efektivně. Uživatel jej zpravidla umístí tam, odkud chce měřit spotřebu. To znamená, že zařízení lze připojit i za jistič, takže při jeho vypnutí se vypne obvod a zároveň i analyzátor.

Pro jednofázový analyzátor musí být jistič vždy dvoumodulový, což znamená, že musí mít vodič N. Přístroj lze připojit na jistič, který má vodič N jak vlevo, tak vpravo.

Třífázové provedení se vyrábí pro čtyřmodulový jistič s kontaktem N (viz obr.) nebo pro klasický třífázový jistič – třímodulový bez vodiče N.


Analyzátor Wibeee v třífázovém provedení připojený na čtyřmodulový jistič
s kontaktem N

Kde se zařízení v praxi využije?

Analyzátor Wibeee má velmi široké využití. Obecně se využije v různých technologických zařízeních, kde chceme hlídat spotřebu. V místech, kde nemáme přesné ponětí o energiích v jednotlivých částech sítě. Jeho snadné použití a instalace jej činí vynikající volbou pro ovládání spotřeby v rezidenčních, terciárních nebo malých a středních průmyslových odvětvích. Aplikace se využívá v hotelích, kdy je možné sledovat spotřebu v jednotlivých patrech nebo křídlech, v nákupních centrech jako podružné měření pro přefakturaci energie nebo v nájemních bytech; když máme jen jeden elektroměr a budeme chtít spravedlivě podělit mezi nájemníky spotřebu elektřiny, je možné právě toto zařízení do nájemního prostoru nainstalovat.

Jaké jsou výhody analyzátoru v porovnání s obyčejným elektroměrem?

Nespornou výhodou je jednoduchost instalace. Zařízení se během pár sekund nacvakne na jistič a přes Wi-Fi naváže spojení s telefonem, který slouží jako komunikační a zobrazovací jednotka. U klasického elektroměru je instalace náročnější, nehledě na to, že potřebuje další volné moduly v rozváděči. Pokud chceme navíc s elektroměrem komunikovat, musíme natahat komunikační kabely a mít pro to určený software a počítač. Oproti tomu zařízení Wibeee lze kdykoliv odejmout a dát na jiné místo v síti, odkud můžeme okamžitě získávat další data.

Co byste ještě považoval za nutné sdělit zákazníkovi?

Zařízení je k dostání v naší společnosti ZEZ SILKO, která je výhradním distributorem pro Českou a Slovenskou republiku. Výrobek přišel na trh přibližně v polovině loňského roku, nejvíce kusů se prodalo ve Španělsku, ve Francii, částečně v Německu. Naše řešení je patentováno. Základní cena se pohybuje kolem 4 000 korun u jednofázového provedení a kolem 6 500 korun u třífázového provedení. K dispozici je také průmyslová verze, která se vyrábí pro proudy 500 nebo 1 000 A.

Další informace a kontakty jsou dostupné na: www.zez-silko.cz, případně na: www.circutor.com

Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček, FCC PUBLIC


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2018 na straně 45. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021