Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zlato pro počítačovou tomografii

2. 11. 2017 | Ing. Pavel Marek | PRIMA BILAVČÍK, s.r.o. | www.merici-pristroje.cz

Počítačový tomograf Werth TomoScope XS vystavený společností PRIMA BILAVČÍK byl oceněn Zlatou medailí MSV 2017. K novinkám patří také měřicí rameno FARO umožňující skenování zrcadlově lesklých ploch. Poprvé byly vystaveny i přístroje značky Siglent pro měření elektrických veličin.

Účast na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně je pro společnost PRIMA BILAVČÍK, s.r.o., každoroční tradicí. Také letos firma na svém stánku v pavilonu F představila řadu zajímavých inovativních technologií z oblasti měření a metrologie. Zlatým hřebem expozice, a to téměř doslova, se stal unikátní měřicí stroj – počítačový tomograf TomoScope XS vyrobený firmou Werth Messtechnik GmbH. Tento exponát byl totiž oceněn Zlatou medailí MSV 2017 v kategorii Inovace v automatizační technice. Dodejme jen, že pro společnost PRIMA BILAVČÍK je to již pátá zlatá medaile, kterou během posledních dvanácti ročníků MSV obdržela.


Počítačový tomograf Werth TomoScope XS oceněný Zlatou medailí MSV 2017

Oceněný počítačový tomograf Werth TomoScope XS je kompaktní a na svou kategorii lehký přístroj – i s olověnými kryty pro odstínění rentgenového záření váží přibližně 1 tunu. Stroj pracuje na stejném principu jako tomografy známé z medicíny. Obsahuje zdroj rentgenového záření, kterým je prozařován kontrolovaný díl umístěný na otočném stole. Tento díl část záření pohltí, část záření jím projde a dopadá na detektor, na němž je zachycen stínový obraz dílu. Postupnými expozicemi při různých natočeních dílu lze získat přesný 3D model kontrolované součásti a provést její komplexní rozměrovou kontrolu včetně nepřístupných vnitřních geometrií, vyhodnocení případných skrytých vad apod. Stroj je určen zejména pro kontrolu rozměrnějších plastových výlisků do průměru cca 210 mm a výšky 120 mm, případně i dílů ze slitin hliníku či titanu.

TomoScope XS má řadu unikátních vlastností,“ řekl nám ředitel společnosti Petr Bílavčík. „Je to jednak jeho relativně velký výkon, který se blíží velkým tomografům, oproti nimž je ale výrazně menší a levnější. Stroj splňuje požadavky na přesnost měření podle normy VDI/VDE 2617, což je důležité pro automobilový průmysl. Při jeho konstrukci se také myslelo na požadavky Průmyslu 4.0, kromě digitalizace také na možnost robotického zakládání měřených dílů. Jelikož měření na rozdíl od souřadnicových měřicích strojů probíhá z principu bezkolizně, může stroj pracovat v bezobslužném režimu. Díky nové patentované metodě OnTheFly měření probíhá velmi rychle.“


Skenování dílů pomocí laserového měřicího ramena FARO

Při svém hodnocení sledovala komise míru inovativnosti stroje,“ doplňuje Ing. Rostislav Kadlčík, jenž ve společnosti PRIMA BILAVČÍK odpovídá za měřicí stroje Werth. „Komise rovněž ocenila přístup výrobce k designu – zařízení je totiž velmi kompaktní, což ve výrobě umožňuje prakticky libovolné umístění. Přitom oproti konvenčním metodám zkracuje komplexní inspekci plastových výlisků z desítek až stovek hodin řádově na desítky minut.“

Další veletržní novinka pochází z „kuchyně“ americké společnosti FARO Technologies Inc. Jedná se o měřicí rameno FARO QUANTUM vybavené laserovým liniovým skenerem, který zvládá skenování většiny lesklých a tmavých povrchů, které je v současné době nutno matnit křídovým sprejem. Ve spojení s Laser Trackerem téže značky umožnuje i detailní proměření značně rozměrných dílů, jako jsou letadla, lodě, různé svařence a obří stroje. Pomocí měřicího ramena jsou změřeny potřebné detaily a získaná data jsou odeslána do Laser Trackeru, který má zároveň přehled o aktuální poloze měřicího ramene. Díky tomu jsou pro celý rozměrný díl k dispozici pouze jediná kompaktní naměřená data.

Do portfólia společnosti PRIMA BILAVČÍK nově přibylo zastoupení společnosti Siglent Technologies, která dodává přístroje pro měření elektrických veličin, jako jsou osciloskopy, signální generátory, stolní multimetry či programovatelné laboratorní zdroje.

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021