Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zkušební laboratoř VTP UNIS

17. 3. 2017 | UNIS, a. s. | www.unis-testlab.cz

Společnost UNIS, a. s., nabízí ve svém Vědeckotechnickém parku kromě pronájmu kancelářských a výrobních prostor služby zkušební laboratoře akreditované ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 pro provádění zkoušek komponent letecké a vojenské techniky, výrobků určených pro automobilový a drážní průmysl a výrobků mnoha dalších průmyslových odvětví.

Zákazníkům jsou nabízeny služby moderně vybavené zkušební laboratoře určené k provádění zkoušek elektromagnetické kompatibility (EMC), klimatických zkoušek a zkoušek mechanické odolnosti.

Laboratoř zkoušek elektromagnetické kompatibility je vybavena stíněnou, částečně bezodrazovou komorou s měřicí vzdáleností 3 m, umožňující měřit vyzařování i zkoušet odolnost v EM poli. Komora (obr. 1) je vybavena i na zkoušky komponent pro vojenské, letecké nebo automobilní aplikace ve zkušební vzdálenosti 1 m, kde vybavení dovoluje dosahovat intenzity EM pole 200 V/m v pásmu 100 MHz až 18 GHz. Laboratoř je dále vybavena zařízeními pro provádění zkoušek odolnosti proti rušením šířeným po vedení, měření úrovně rušení šířeného vedením, odolnosti proti elektrostatickému výboji ESD a odolnosti proti výpadkům a změnám napájecího napětí.

Laboratoř zkoušek elektromagnetické kompatibility UNISObr. 1. Laboratoř zkoušek elektromagnetické kompatibility

Laboratoř zkoušek mechanické odolnosti je určena pro zkoušky vibracemi (sine, random, sine on random, random on random), vyhledávání rezonancí, zkoušky vibracemi kombinované s klimatickými vlivy (teplota, vlhkost) a zkoušky rázy (obr. 2). Pro tyto účely je v laboratoři k dispozici elektrodynamický vibrační budič s kluzným stolem o jmenovité síle 35 kN a klimatická komora o objemu 1 450 l.

Laboratoř zkoušek mechanické odolnosti
Obr. 2. Laboratoř zkoušek mechanické odolnosti

Laboratoř klimatických zkoušek je vybavena komorami (obr. 3) pro teplotní zkoušky v rozsahu od –70 do +180 °C s teplotní změnou až 15 °C/min a pro vlhkostní zkoušky s regulací v rozsahu od 10 do 98 %. Pro zkoušku šokem z teploty +220 °C na teplotu až –80 °C nabízí laboratoř zákazníkům teplotní šokovou komoru s pracovním prostorem o objemu 320 l.


Obr. 3. Laboratoř klimatických zkoušek

Zrychlené zkoušky životnosti výrobků Ve zkušební laboratoři VTP UNIS je také speciální komora určená pro provádění zkoušek HALT/HASS. Vývojové zkoušky HALT (Highly Accelerated Life Test) umožňují nalézt skryté vývojové vady zkoušených zařízení a stanovit jejich operační a destrukční limity. Výrobní zkoušky HASS (Highly Accelerated Stress Screening) jsou určeny k odhalování skrytých vad výrobků ještě v rámci výrobního procesu, a tudíž ke snížení poruchovosti zařízení v reálném provozu. Zmíněná komora HALT/HASS poskytuje možnost zatížit zkoušené zařízení změnami teplot v rozsahu od –100 do +200 °C se změnou teploty až 100 °C/min a dále vibracemi generovanými současně ve všech třech osách.

Společnost UNIS je držitelem řady certifikátů z oblasti kvality a bezpečnosti informací podle norem ISO a ve svém vědeckotechnickém parku poskytuje služby zkušební laboratoře akreditované ČIA podle ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 v oblastech:
– elektromagnetická kompatibilita (EMC),
– zkoušky vibracemi a rázy,
– klimatické zkoušky (teplota, vlhkost).

Vedení zkušební laboratoře je připraveno reagovat na dotazy budoucích zákazníků.
kontakt: Ing. Václav Šádek
tel.: +420 511 151 202, +420 725 567 141
e-mail: vsadek@unis.cz
http://www.unis-testlab.cz

 


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021