Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zkušební centrum pro kvalitu

6. 8. 2015 | Murrelektronik CZ spol. s r.o. | www.murrelektronik.cz

Bezpečnost a kvalitu každého výrobku je třeba ověřit ještě dřív, než je uveden do  praxe. Patří k dobrému zvyku, že na kvalitní výrobek by se mělo dát kdykoli spolehnout. Ale jak zjistit, že výrobek je kvalitní a spolehlivý?

O bezpečnosti a kvalitě výrobku vypovídá certifikace od akreditovaných organizací. Murrelektronik má vlastní akreditovanou laboratoř elektromagnetické kompatibility (EMC), součást zkušebního centra.

Nejdřív se zkouší kvalita jednotlivých komponent. Rentgenovou metodou se zkontrolují i ty nejmenší součástky. Je-li zjištěna přítomnost toxických látek, jako je kadmium, rtuť nebo olovo, jsou takové komponenty vyřazeny z výrobního procesu. Jakmile jsou k dispozici první prototypy nového produktu, dělají se na nich předběžné testy z hlediska elektromagnetické kompatibility, protože právě rozmístění elektroniky významně ovlivňuje elektromagnetické vlastnosti zařízení.

Produkty musí být imunní ke všem druhům rušení, ať už jsou elektrická nebo elektromagnetická. A také se nesmí stát dalším zdrojem rušení. Citlivé simulační a testovací systémy v laboratoři Murrelektronik odhalí a změří i ty nejmenší odchylky. Testované výrobky jsou z důvodu bezpečnosti umístěny v elektrickém bezpečnostním poli.

Zkoušky požadované pro schválení UL mohou být provedeny pod dohledem v jejich prostorách. Při zkouškách se kontroluje chemická odolnost chování výrobků v různých prostředích. Aby byla jistota, že obstojí celé roky v drsném prostředí, vystaví se extrémním změnám teploty i drsným klimatickým podmínkám. Výrobky jsou sledovány teplotními čidly a termokamerami. Optimalizuje se tak jejich účinnost a hned v zárodku se vyloučí chyby způsobené zahřátím součástek.

Simuluje se zrychlený životní cyklus, aby se ověřilo, jak produkty obstojí z hlediska dlouhodobé stability.

Testy třídy krytí až do IP69K ověřují ochranu před úrazem elektrickým proudem. Odpovídají tak na otázky typu: Hrozí kontakt prstů a nástrojů s nebezpečnými částmi? Zůstanou produkty i přípojná místa utěsněná a nekontaminovaná kapalinami a jemným prachem?

Ve zkušební laboratoři lze provádět testy v souladu s požadavky Ecolab a Johnson Diversey pro výrobky, které jsou používány v potravinářském a nápojovém průmyslu. Ke standardním testům jsou přiřazeny také praktické zkoušky, protože v průmyslovém prostředí uživatelé vystavují výrobky nejen vodě, ale také chladivům, mazivům, hydraulickým olejům a agresivním čistícím kapalinám.

Simuluje se zrychlený životní cyklus, aby se projevilo, jak produkty obstojí z hlediska dlouhodobé stability. Při mechanických zkouškách musí přežít všechny možné nárazy, ohyby, rázy a vibrace, tah a tlak, stejně jako vliv spalování. Pracovníci laboratoře se nerozpakují výrobek rozříznout, chtějí-li vědět, co přesně se děje uvnitř. Ostatní údaje o spolehlivosti prozradí mikroskopie.

Testy jsou jedna věc, ale to, zda výrobek skutečně obstojí v náročných aplikacích, a jak spolupracuje s ostatními komponentami, se dá zjistit jedině jeho zapojením do systému. Výrobce se musí přesvědčit, že výrobky budou fungovat dobře a dlouho, i v extrémních podmínkách, jako je plné zatížení, maximální teplota prostředí a mnoho vypnutí a zapnutí. Spousta sběrnicových komponent je testována nepřetržitě, dokonce i roky po jejich uvedení na trh. Každý rok jsou ve zkušebním centru Murrelektronik certifikovány tisíce nových schválení.

To zákazníkům dává jistotu, že vždy dostanou produkty, na které je spolehnutí.

Murrelektronik CZ spol. s r.o.

Murrelektronik CZ spol. s r.o.
Průmyslová 762
Stod
333 01
www.murrelektronik.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021