Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Záznamové fitness zařízení od Osram Opto Semiconductors

19. 5. 2015 | Osram Opto Semiconductors | www.osram-os.com

SFH 7051 společnosti Osram Opto Semiconductors je integrovaný optický senzor, navržený speciálně ke sledování srdečního tepu. Senzor je určen k použití v záznamových fitness zařízeních, chytrých hodinkách a jiné wearable elektronice. Má velmi nízkou spotřebou, a díky tomu také dlouhou životnost baterie.

 

SFH 7051 se skládá z velkokoformátové fotodiody a 3 zelených LED diod se světlem o vlnové délce 530 nm. Ty dovedou změřit objem krve procházející cévami a mohou tak monitorovat srdeční tep. Zařízení funguje na principu ozařování povrchu kůže. Krev a okolní tkáň totiž absorbují odlišné množství světla. Světlo, které není absorbováno, se odráží zpět do čidla. SFH 7051 je díky vysílání ve spektru Osram SFH 7051zelené barvy ideální pro měření pulsu na zápěstí.

Vysoce účinné čipy 

Čipy SFH 7051 odpovědné za vyzařování ve spektru zelené barvy vycházejí z nejnovější vysoce efektivní technologie pro výrobu čipů UX:3 společnosti Osram Opto Semiconductors. Senzor využívá 3 takové čipy, pracující s optimálním prouduem 20 mA. Při takovém provozním proudu je efektivita emitorů obzvláště vysoká. SFH 7051 produkuje optický výkon 3 x 3,4 mW při proudu 20 mA a napětí 3,2 V. Nízká spotřeba energie znamená také dlouhou životnost zařízení. Díky velikosti pouhých 1,7 mm² je fotodioda dostatečně malá a senzor je tak plně kompaktní, ale stále dost citlivý, aby dosáhl požadované kvality signálu. Kapacita 11 pikofaradů je zárukou krátké doby přepnutí a vysokého frekvenčního rozsahu.

Rozšíření nabídky zdravotních přístrojů určených k selfmonitoringu

SFH 7051 je druhým integrovaným optickým senzorem společnosti Osram určeným pro záznamová fitness zařízení. V roce 2014 společnost uvedla přístroj SFH 7050 - multifunkční senzor určený k měření srdečního tepu a množství kyslíku v krvi. „Velmi bedlivě sledujeme trendy v oblasti zdravotních přístrojů určených k monitoringu vycházející z náramkových zařízení", nechal se slyšet dr. Jörg Heerlein, výkonný ředitel řízení marketingu společnosti Osram Opto Semiconductors. „SFH 7051 splňuje potřeby našich zákazníků na samostatné zařízení určené k monitorování." Uživatelé si mohou vybrat mezi multifunkčním typem SFH 7050 nebo variantou SFH 7051, která je optimalizována pro monitorování pulzu. Základní rozměry obou senzorů jsou identické.

Technické parametry:

Rozměr

4,7 mm x 2,5 mm x 0,9 mm

Vlnová délka

530 nm

Optický výstup při 20 mA

3 x 3.4 mW

Úhel paprsku

±60 °

Fotosenzitivní plocha

1.7 mm2

Spektrální citlivost při 530 nm

0.26 A/W


(jk)

Více v tiskové zprávě ZDE

Tiskové materiály Osram Opto Semiconductors
Image Credit Osram