Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zažijí klasické žárovky návrat?

13. 1. 2016 | MIT | news.mit.edu

I když technologie tradičních žárovek je dnes již překonaná, tým výzkumníků z MIT by je přeci jen mohl dostat opět na výsluní.

Žárovka a její důvěrně známé teplé světla je již více než jedno století staré, přesto však dodnes přežívá prakticky beze změny.  To se ale rychle mění s příchodem předpisů s cílem zvýšení energetické účinnosti. Klasické žárovky jsou již nevyhovující a ustupují mnohem účinnějším fluorescenčním žárovkám a novějším LED žárovkám.

Klasické žárovky se mohou vrátit na výsluní

Klíčem k vytvoření účinnější žárovky je podle výzkumníku použití metody o dvou fázích. První fáze se nemění - zahrnuje tradiční vlákno, které se zahřívá a přebytečnou energii mění v teplo. Změna však přichází s druhou fází. Teplo, které by se normálně rozptýlilo ve formě infračerveného záření, zachytí speciální vrstva žárovky obklopující vlákno a odrazí jej zpět do vlákna, kde je teplo znovu absorbováno a vyzářeno jako viditelné světlo. Tato vrstva, forma fotonického krystalu, je vyrobena z kombinace materiálů, které se hojně vyskytují na celé Zemi.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-