Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zatmění Slunce si vyžádalo koordinaci napříč Evropou. ČEPS byla připravena s PVE

10. 6. 2021 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Dnešní částečné zatmění Slunce, které se v České republice projevilo v rozmezí přibližně 11:40 – 13:40, způsobilo pokles výroby fotovoltaických elektráren. Společnost ČEPS jej pokryla standardními nástroji dispečerského řízení. Vzhledem k důkladným přípravám nezaznamenali komplikace ani ostatní provozovatelé propojené evropské přenosové sítě.

Dnešní částečné zatmění Slunce způsobilo pokles výroby fotovoltaických elektráren v ČR o necelých 10 %, který provozovatel přenosové soustavy pokryl běžnou rezervou pro udržování rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektrické energie. Pro jistotu měl však připraven dodatečný výkon v přečerpávacích vodních elektrárnách.

„Instalovaný výkon solární fotovoltaiky v kontinentální Evropě činí přibližně 138 GW, což představuje podstatný nárůst ve srovnání s hodnotou zhruba 87 GW při předchozím zatmění v roce 2015. Letošní událost však vzhledem k nižší míře zastínění nebyla pro provozovatele přenosových soustav tak náročná,“ říká Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS.

Evropští provozovatelé přenosových soustav sdružení v asociaci ENTSO-E se na zatmění pečlivě připravovali, aby zajistili spolehlivé a nepřetržité dodávky elektřiny. Na analýze možných dopadů zatmění se pracovalo již od konce loňského roku. Přestože výpočty ukázaly, že i soustavy s největší instalací solární fotovoltaiky zvládnou udržet svou bilanci vlastními silami, probíhala po celou dobu této události on-line konference zástupců provozovatelů přenosových soustav a byly přichystány mimořádné postupy.

Nyní se připravuje analýza celé události a vyhodnocení nasazených opatření, a to v rámci přípravy na příští částečné zatmění, které nastane 25. října 2022. Z hlediska zastínění by na kontinentální Evropu mělo mít větší dopad, navíc lze očekávat další nárůst instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren. 

Tiskové materiály ČEPS