Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ZAT představil novinky na trhu řídicích systémů pro energetiku a průmysl pro rok 2015

30. 1. 2015 | ZAT, a.s. | www.zat.cz


Dodavatel systémů řízení pro energetiku a průmysl ZAT a.s. představil novinky a inovace řídicího systému SandRA pro rok 2015. V loňském roce se vývojové centrum firmy zaměřilo na řešení rychlých řídicích úloh na řídicích stanicích SandRA Z200 a na vývoj nových typů kompaktních řídicích stanic SandRA Z210. V oblasti jaderné energetiky inženýři ZAT vyvinuli prototyp regulátoru výkonu jaderného reaktoru typu VVER na platformě SandRA Z100.

„Vývoj směřoval do oblasti hardware i software,“ říká Pavel Kulík, technický ředitel ZAT. Novinky v oblasti řídicích systémů firma představila na 12. Zákaznickém dnu, který se konal v lednu v Plzni. V současné době vývoj předního aplikátora průmyslových řídicích systémů směřuje především do prohlubování integrace nástrojů pro projektování, správu a údržbu systému a do rozvoje diagnostických a simulačních nástrojů řídicího systému SandRA - Safe and Reliable Automation. Jde o moderní řídicí systém třídy DCS - Distributed Control Systém - navržený pro náročná průmyslová odvětví vyžadující vysokou spolehlivost a dlouhou dobu životnosti řídicího systému.

Důležitým směrem je také vývoj hardware i software pro bezpečnostní aplikace kategorie SIL3 dle ČSN EN 61850 a kategorií A, B a C dle ČSN EN 61226 v jaderné energetice.


Skříň optických komunikací se dvěma stanicemi SandRA Z200 a diagnostickým panelem pro JE Mochovce

Pozornost se věnuje výrobě a testování řídicích stanic SandRA


Inženýři ZAT vloni vyvinuli automatizované testovací pracoviště k testování vyráběných desek SandRA. Tester umožňuje automatické testování všech garantovaných parametrů vyráběných desek, jejich kalibraci a justování. Automatizace testovacího procesu zvyšuje efektivitu testování a také eliminuje možnost vzniku chyb zapříčiněných lidským faktorem. V tomto roce firma připraví verzi pro zákazníky, kteří mají větší rozsah řídicího systému a náhradních dílů, aby mohli provádět testování desek přímo na svém pracovišti.

Pro technologické partnery a ve spolupráci s nimi ZAT rovněž vyvíjí velmi speciální produkty. V loňském roce na základě zadání společnosti Doosan Škoda Power firma vyvinula nový SW funkčního bloku pro výpočet životnosti parní turbíny pro řídicí systém SandRA a kompaktní řídicí automat otáčecího zařízení se synchronizací.

ZAT má jako jedna z mála firem v oboru ve střední Evropě své vývojově-výzkumné centrum

„Díky vlastnímu výzkumu, vývoji a výrobě můžeme nabídnout i plnění speciálních požadavků, například dopracování nestandardních komunikačních protokolů, napojení nestandardních technologických snímačů i speciální výpočetní funkce a také postupnou migraci řídicího systému,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT. Firma dodává systémy řízení technologií na bázi vlastních i cizích řídicích systémů do více než padesáti zemí světa.

Pětkrát delší záruka na řídicí systém

Řídicí systém SandRA, do jehož vývoje ZAT investuje ročně několik desítek milionů korun, uvedla na trh v roce 2011. Během čtyř let byl řídicí systém nasazen v jaderných elektrárnách v České republice a na Slovensku i v klasických elektrárnách, teplárnách a jiných technologických provozech v Česku, na Slovensku, v Polsku, na Islandu, na Kubě a v dalších zemích. „Řídicí systém SandRA se osvědčil do té míry, že na něj poskytujeme desetiletou záruku. To si můžeme dovolit i díky investicím do kvality výroby,“ upřesňuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT.

Široká škála nabízených technických prostředků a možných uspořádání architektury systému umožňuje použít jej jak pro řízení rozsáhlých technologických celků typu energetického výrobního bloku, tak pro řízení malých technologií, jako jsou čističky odpadních vod, plynové regulační stanice apod.

Dvojnásobné tržby i postavení ve světě

Díky inovacím a přístupu k zákazníkům společnost ZAT za posledních deset let zvýšila tržby v porovnání s lety 1995 až 2004 dvojnásobně. V současné době má firma rozpracované zakázky ve výši 800 milionů korun. Kromě vývoje řídicího systému SandRA firma v poslední době s pomocí dotací investovala 30 milionů korun do modernizace linek pro výrobu průmyslové elektroniky. Do rekonstrukce a modernizace výzkumně-vývojového centra v Příbrami šlo za posledních pět let přes 70 milionů korun.

„ZAT patří mezi zakladatele oboru automatizace ve světě. V roce 2012 jsme slavili 50 let působení firmy na trhu. Neustálý vývoj a inovace jsou naše investice do budoucnosti. Jedině tak si jako česká firma bez zahraničního kapitálu udržíme postavení mezi světovou špičkou dodavatelů systémů řízení pokročilých technologií,“ uzavírá Vladislava Česáková.

Tiskové materiály ZAT, a.s.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021