Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ZAT a.s. poskytuje nově 10letou záruku na vlastní řídicí systém SandRA

4. 10. 2014 | |

Procesní stanice řady SandRA Z210a Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně oznámila prodloužení standardní záruky u hardware vlastních procesních stanic SandRA Z200 a Z210 ze dvou na 10 let. Zvýšení garance nemá dopad na cenu produktu. Česká společnost ZAT je v tomto směru průkopníkem. Je jedinou firmou na světě, která standardně poskytuje zákazníkům desetiletou záruku na řídicí systém.


Procesní stanice řady SandRA Z210

„SandRA je čtvrtou vývojovou generací našich řídicích systémů. Od uvedení na trh v roce 2011 jsme systém nasadili jak v jaderných elektrárnách v České republice a na Slovensku tak v klasických elektrárnách, teplárnách i jiných technologických provozech v Česku, na Slovensku, v Egyptě, na Kubě a v dalších zemích. Řídicí systém SandRA se osvědčil do té míry, že si můžeme dovolit poskytnout našim zákazníkům desetiletou záruku,“ říká Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Název SandRA je složen z počátečních písmen sloganu Safe and Reliable Automation, tedy bezpečná a spolehlivá automatizace. Také číslice 10 je synonymem pro dokončenost, dokonalost a úplnost. „V našich dodávkách si věříme. Zákazníkům tímto krokem garantujeme kvalitu, spolehlivost a jistotu provozuschopnosti a dlouhého životního cyklu,“ konstatuje Vladislava Česáková, členka představenstva ZAT a.s. Při dodávkách například do jaderné energetiky firma standardně poskytuje zákazníkům 20letou technickou podporu a servis.

ZAT ročně investuje do vývoje 1,5 milionu eur

Procesní stanice SandRA navazují na předchozí typové řady procesních stanic ZAT-PRIMIS 2000 a ZAT-DV. Při vývoji nové generace řídicího systému inženýři ZAT uplatnili a zúročili mnohaleté zkušenosti nejen z vývoje, ale právě z nasazování a provozu vlastních řídicích systémů.


Náhrada řídicího systému ZAT -E novou generací SandRA Z200 – řídicí systém kotle EOP

Řídicí systém SandRA je výsledkem neustále probíhajícího procesu technického rozvoje, do něhož firma ročně investuje 1,5 milionu eur. „Jako jedna z mála firem ve střední Evropě máme vlastní vývoj, projekci, výrobu, instalaci i servis elektronických zařízení, řídicích systémů a jejich komponent,“ dodává Vladislava Česáková. Na vývoji řídicích systémů firma spolupracuje s renomovanými českými technickými školami - Západočeskou Univerzitou Plzeň, ČVUT Praha, Technickou univerzitou Liberec a s výzkumným ústavem ÚJV Řež. Inženýři ZAT se také podílí na výzkumném projektu Centra pokročilých jaderných technologií CANUT.

ČR mezi top dodavateli nejpokročilejších technologií pro jaderné i klasické elektrárny a průmysl

Společnost ZAT je dodavatelem komplexních řešení v oblasti energetiky, těžby nerostů, dopravy a průmyslu. Dodává vlastní i cizí řídicí systémy pro náročné technologie s dlouhým životním cyklem a vysokými nároky na spolehlivost a bezpečnost. Strategicky silnou stránkou firmy jsou návrhy a realizace technických koncepcí a hierarchií řídicích systémů pro různé stupně bezpečnosti.

ZAT je jednou ze čtyř firem v EU, které dodávají vlastní řídicí systémy pro primární okruh jaderných elektráren. Česká republika se tak díky ZAT řadí mezi světové dodavatele nejpokročilejších digitálních řídicích systémů pro jádro.

Know-how z jaderné energetiky s maximálními požadavky na bezpečnost a spolehlivost firma aplikuje i do řídicích systémů pro klasickou energetiku a průmysl. „Pro nejaderné odvětví energetiky nabízíme a dodáváme řízení energetických výrobních bloků i pomocných provozů na platformě DCS. U těchto zakázek používáme převážně vlastní řídicí systém SandRA, ale i systémy dalších renomovaných výrobců,“ konstatuje Ivo Tichý. V případě požadavku zákazníka či investora aplikuje ZAT také systémy jiných výrobců, například společností Siemens, GE Fanuc, B&R či Saia.

Tiskové materiály ZAT a.s. 


ZAT a.s.
K Podlesí 541
Příbram
261 01

Tel.: +420 318 652 111
E-mail: zat@zat.cz
www.zat.cz

 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021