Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zařízení na snadnou přeměnu slané vody v pitnou

12. 2. 2020 | MIT | www.mit.edu

Zcela pasivní odsolovací systém poháněný energií ze Slunce vytvořený týmem ve složení výzkumníků z MIT a čínských vědců dokáže vytvořit více než 5 litrů pitné vody na metr čtvereční sběrné plochy. Potenciálně by tak mohl posloužit jako účinný nízkonákladový zdroj vody pro odlehlé pobřežní oblasti.

Systém využívá hned několika vrstev vertikálně seřazených plochých solárních odpařovačů a kondenzátorů pokrytých transparentním aerogelovým izolátorem. Tajemství vysoké účinnosti systému tkví ve způsobu přeměny slané vody v rámci jednotlivých kroků, kdy dochází k zachytávání tepla produkovaného předchozím stupněm. Tímto způsobem dosahuje zařízení až 385% účinnosti přeměny energie ze slunečního záření na energii potřebnou k odpařování vody.

Odsolovací systém

Ve své podstatě je zařízení vícevrstvým solárním destilačním přístrojem tvořeným sadou odpařovacích a destilačním komponent, které se tradičně používají k destilaci alkoholu. Teplo absorbované plochými panely je převáděno do vrstvy se slanou vodou, jež se následně začne odpařovat. Pára se kondenzuje na dalším panelu a pitná voda odkapává do sběrné nádoby, zatímco teplo vzniklé při kondenzaci páry proniká do další vrstvy a proces se opakuje.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-