Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zapomeňte na kvantový počítač - budoucnost je v nanotechnologii

30. 3. 2016 | Lund University | www.lunduniversity.lu.se

Výzkumníci z Lund University ve Švédsku využili nanotechnologii k vytvoření biologického počítače, který dokáže řešit matematické výpočty nesrovnatelně rychleji, než dnešní počítače a využívá k tomu jen zlomek energie.

Nelze popřít, že počítače přispěly za posledních několik desítek let k zásadnímu rozvoji naší společnosti, ale mají také své slabé stránky - dokáží např. dělat jen jednu věc najednou. Čím více početních operací řešení problému vyžaduje, tím delší dobu výpočet trvá. To znamená, že elektronické počítače nejsou efektivní, když dojde na řešení kombinačních problémů, např. v šifrování a matematických optimalizacích, při kterých musí počítač provést velké množství odlišných variant řešení problému.

Paralelní počítače využívají nanotechnologii

Výzkumníci z Lund University jsou ale na dobré cestě k nalezení řešení. Dokázali, že paralelní počítač využívající molekulární pohon dokáže nalézt všechna řešení složitých matematických rovnic za zlomek času a při energetické náročnosti běžného počítače. Paralelní počítače provádějí několik výpočtů najednou. V teorii by tak řešení problémů mělo probíhat velmi rychle. Do dnešního dne je ale jejich limitujícím faktorem škálovatelnost a praktická implementace.

Biologické počítače používají podobný postup jako kvantové počítače. Kvantová mechanika používá qubity - jedničky a nuly - zatímco biopočítače používají molekuly, které pracují souběžně.

Celý článek na Lund University

Image Credit: Lund University

-jk-