Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zajímavé komponenty ve světě klimatizační techniky pro systémy v uzavřených skříních

20. 9. 2019 | Bc. Robin Kurka, DiS. | GHV Trading, spol. s r. o. | www.ghvtrading.cz

Vhodné udržení a řízení klimatických podmínek v uzavřených skříních nebo v libovolném uzavřeném prostoru, je vždy rozhodujícím faktorem z hlediska spolehlivosti a hospodárnosti všech instalovaných elektrických komponent. Neplánovaný servis, který musí být zajištěn díky nedodržením či podceněním klimatických změn se nemile odráží na vícenákladech a celkovém pohledu na (ne)fungující předané zařízení.

Chytrý senzor teploty a vlhkosti CSS 014

Monitorování stavu je způsob, jak problém vyřešit, než skutečně dojde k vážné chybě, nebo dokonce k selhání. Kompaktní chytrý senzor zaznamenávající teplotu, vlhkost a změřené veličiny konvertuje do standardizovaného analogového signálu 4 až 20 mA nebo digitálního signálu IO-Link, kde si lze nastavit hladiny teploty a vlhkosti pro hlášení. Chytrý senzor CSS 014 není pouze snímačem teploty nebo čidlem teploty/vlhkosti. Kombinuje tři funkce v jednom: snímač, rozhraní a vysílač. Rozsah měření teploty je od –40 do +60 °C a rozsah měření vlhkosti je od 0 do 100 % relativní vlhkosti.

Obr. 1. Příklad aplikace a zapojení senzoru CSS 014
Obr. 1. Příklad aplikace a zapojení senzoru CSS 014

Data ze senzoru jsou přenášena do řídicí jednotky nebo monitorovací jednotky prostřednictvím kabelu. V návaznosti na zaznamenané veličiny může probíhat výpočet, monitoring, světelná signalizace nebo regulace klimatického prostředí uvnitř uzavřeného prostoru – napojením na topná tělesa, ventilátory, klimatizační jednotky či jiná další elektrická zařízení. Napájení chytrého senzoru CSS 014 je prostřednictvím stejnosměrného napětí o velikosti 24 V DC. Výhodou senzoru je snadná montáž, přesnost a velikost.

Ploché topné těleso CP 061

Vlivem nízkých teplot nastává nebezpečí kondenzace nebo samotné zajištění provozuschopnosti instalovaného elektrického zařízení či použité technologie. Pro tento účel jsou dostupná různá topná tělesa lišící se nejen napájecím napětím a výkonem, ale také i montáží a velikostí. S ohledem na již zmíněbou velikost představujeme ultratenké ploché topné těleso CP 061 určené převážně do skříní nebo prostorů s malými rozměry nebo nedostatkem okolního místa. Tloušťka topného tělesa je pouhých 8 mm, čímž jej lze bez větších problémů přichytit na plochou stěnu, strop nebo desku, která má být vyhřívána.


Obr. 2. Ultratenké ploché topné těleso CP 061

Ultratenké ploché těleso CP 061 je použitelné pro aplikace, které jsou umístěny do menších skříní např. kamerové systémy, parkovací systémy, platební terminály atd. Napájení je zajištěno napětím 230 V AC.

Osvětlení do rozváděčů Varioline LED 121/122 a 021/022

Jednou ze součástí elektrických rozváděčů je osvětlení. Jde spíše o příslušenství, které není plně nezbytné a úplně tak nezapadá do kategorie klimatizační techniky, avšak umístění svítidel podstatně vylepšuje obslužnost zařízení a zvyšuje bezpečnost práce. Z toho důvodu je dobré si představit nové výkonnější a robustnější svítilny typu Varioline. Jde o svítilny s instalovanou zásuvkou LED 121/122 nebo čistě jen otočné trubice v úhlu 360° LED 021/022. Napájení obou typů je 230 V AC s montáží pomocí magnetů nebo šroubů. Svítilny lze ovládat následujícími možnostmi – vypínač, pohybový senzor nebo přímé připojení pro dveřní kontakt či řídícím obvodem. Dnešní samozřejmostí je možnost LED svítilny řadit do řetězce, délka samotných svítilen je 400, 500, 600, 700 mm.


Obr. 3. Svítilny Varioline LED 121/122 a LED 021/022

Kompletní sortiment klimatizační techniky společnosti GHV Trading naleznete na adrese: www.ghvtrading.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2019 na straně 41. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021