Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Zahraniční e-shopy porušují právní předpisy EU

28. 1. 2020 | EKOLAMP s.r.o. | www.ekolamp.cz

Zahraniční e-shopy usazené mimo Evropu často ignorují zákonné předpisy EU na ochranu životního prostředí, ohledně placení daní, obsahu nebezpečných látek v produktech atd. Kritická je zejména situace u elektrozařízení, odhalila studie Evropské asociace EucoLight.

Evropská asociace sdružující organizace zajišťující zpětný odběr osvětlovací techniky – EucoLight – analyzovala více než 3 000 elektrozařízení dostupných prostřednictvím e-shopů v deseti zemích EU včetně České republiky. Výsledky studie ukázaly mimořádně vysokou úroveň porušování zákonných předpisů na ochranu životního prostředí.

Zejména jde o nedodržování zákonného požadavku na zapojení se do systému sběru a recyklace elektroodpadu. Drtivá většina e-shopů usazených mimo EU (zejména v Číně) při prodeji evropským zákazníkům tyto předpisy zcela ignoruje. Významná část vysloužilých elektrozařízení má přitom charakter nebezpečného odpadu (obsahují např. rtuť, freony nebo jiné zdraví či přírodě škodlivé látky). Sběr a recyklace elektroodpadu jsou tedy pro ochranu životního prostředí rozhodující. A to i proto, že vzhledem ke zvyšující se životní úrovni v Evropě je elektroodpad nejrychleji rostoucím typem odpadu v EU.


Procento výrobků nabízených zahraničními e-shopy, u kterých bylo
zjištěno, že nejsou v souladu s evropskou směrnicí o odpadních
elektrických a elektronických zařízeních; v ČR šlo dokonce o 100 %
testovaných produktů nabízených zahraničními e-shopy

Porušování environmentálních předpisů bylo patrné v mnoha kategoriích produktů. Jako obzvláště problematická se ukázala menší elektrozařízení, která lze snadno a jednoduše zasílat poštou; jde např. o světelné zdroje. U světelných zdrojů se nedostatky v dodržování předpisů týkaly více než 80 % testovaných výrobků nabízených zahraničními e-shopy.

Studie OECD (Extended Producer Responsibility and the Impact of Online Sales) uvádí, že na evropský trh je zahraničními e-shopy ročně umístěno 460 000 t elektrozařízení, aniž by byli výrobci či dovozci těchto zařízení zapojeni do systémů sběru a recyklace elektroodpadu.

V případě České republiky se zjistilo, že v podstatě u 100 % testovaných výrobků nabízených do ČR prostřednictvím zahraničních e-shopů nejsou dodržovány zákonné environmentální povinnosti. Znamená to, že nová elektrozařízení jsou prodávána bez toho, že by se jejich výrobci či dovozci jakýmkoliv způsobem zapojili do systému zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení. Dále za tyto produkty není při prodeji často ani uhrazena daň z přidané hodnoty. A jelikož jde o výrobky, které jsou doručovány ze zahraničí přímo konečnému spotřebiteli, není ve spoustě případů ani testována bezpečnost těchto výrobků, obsah nebezpečných látek atd. Výsledkem je nízká cena, na kterou někteří kupující ještě stále slyší.

„V České republice se zatím jedná pouze o nižší jednotky procent, ale i zde bude nepochybně toto číslo růst. Česká republika je zatím s řešením tohoto problému pozadu,“ shrnuje Zuzana Adamcová ze společnosti Ekolamp, jež je členem evropské asociace EucoLight.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2020 na straně 24.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021