Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

World Energy Investment Outlook 2014

10. 6. 2014 | |

K uspokojení stoupající světové poptávky po energii bude do roku 2035 zapotřebí 48 bilionů dolarů. 

Tvrdí to studie zveřejněná na začátku června Mezinárodníenergetickou agenturou IEA jako součást rozsáhlejšího seriálu studií a výzkumů World Energy Outlook. V současnosti se celosvětové roční investice do energetiky se pohybují okolo 1,6 bilionu dolarů - do roku 2035 musejí průběžně růst až na 2 biliony ročně. Roční útrata za opatření ke zvýšení energetické účinnosti musí oproti 130 miliardám v roce 2012 vzrůst na 660 miliard v roce 2035.

Nově shromážděná data ukazují, jak se roční investice do nových zdrojů paliva a elektřiny od roku 2000 více než zdvojnásobily a investice do obnovitelných zdrojů za stejné období více než zčtyřnásobily, zejména díky podpoře vlád. Investice do obnovitelných zdrojů energie v Evropské unii byly vyšší než investice do výroby zemního plynu ve Spojených státech. Obnovitelné zdroje společně s biopalivy a jadernou energií nyní odpovídají asi za 15 % ročních investic a podobný podíl připadá také na přenos a distribuci energie a investice do sítí. Avšak více než bilion z celkvoých ročních výloh je dnes spojen s fosilními palivy, ať už jde to jejich získávání, dopravu ke spotřebitelům, rafinaci ropy na jednotlivé produkty anebo spalování uhlí v uhelných elektrárnách.

Z celkových 48 bilionů investic se počítá s asi 40 biliony na výrobu a dodávky a se zbytkem na investice do energetické účinnosti. 23 bilionů připadá na získávání fosilních paliv, dopravu a rafinaci ropy, 10 bilionů na výrobu energie, přičemž 6 bilionů z nízkouhlíkových zdrojů a nukleární energie 1 bilion. dalších 7 bilionů jde na přenos a distribuci. více než polovina investic do dodávek energie je potřeba k tomu aby byla zachována alespoň úroveň dodávky jako je nyní, to znamená k vykompenzování klesajících zásob v ložiscích plynu a ropy a k náhradě elektráren a jiných zařízení, která dosáhla konce životnosti. 8 bilionů investic na energetickou efektivitu se koncentruje v místech trhů s největší spotřebou, tedy Evropské unii, Severní Americe a Číně, kde se 90 % energie spotřebuje v dopravě a na provoz budov.

Celou zprávu na stránkách IEA naleznete ZDE
World Energy Investment Outlook je k dispozici ZDE