Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vzrušující objev v oblasti vývoje 2D laserů

21. 10. 2015 | Berkeley Lab | newscenter.lbl.gov

Díky použití dvourozměrného excitonového laseru byl učiněn velmi důležitý krok směřující k výrobě ultrakompaktních fotonických a optoelektronických zařízení další generace.

Výzkumníci z Lawrence Berkeley National Laboratory zapustili jednoduchou vrstvu sulfidu wolframičitého do speciálního mikro kotoučového rezonátoru a docílili tak působení excitonového laseru ve viditelných vlnových délkách.

Nový objev učiněn pomocí 2D laseru

„Naše pozorování vysoce kvalitního excitonového laseru z jediné molekulární vrstvy sulfidu wolframičitého určuje začátek velmi důležitého kroku vedoucího k produkci dvourozměrných elektronických čipů pro optická a operační zařízení, u kterých je vyžadována maximální kvalita,“ řekl Xiang Zhang, ředitel Berkeley Lab’s Materials Sciences Division a vedoucí studie.

Mezi nejdiskutovanější materiály v dnešním světě nanotechnologie patří dvourozměrné tranzitní kovové chalkogenidy (ve zkratce TMDCs). Tyto 2D polovodiče vedou elektrony mnohem rychleji a účinněji než křemík. Navíc, na rozdíl od grafenu, dalšího z oblíbených 2D polovodičů, mají TMDCs přirozené odstupy pásma, které umožňují zapnutí a vypnutí jejich elektrické vodivosti. Sulfid wolframičitý v jediné molekulární vrstvě je obecně považován za jeden z nejslibnějších materiálů pro fotonické a optoelektronické využití. Až donedávna však vědci v tomto materiálu neobjevili onu zásadní vlastnost, která se používá pro elektronické čipy.

Celý článek na Berkeley Lab

Image Credit: Berkeley Lab

-jk-