Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vzdálené monitorování proudu měřicím transformátorem LEM pro chytré sítě a internet věcí

14. 12. 2016 | LEM (PE & ED, spol. s r. o.) | www.peed.cz

Jak internet věcí může snížit náklady na opravu a údržbu.

LEM

Nástup chytrých sítí (Smart Grids) je skvělou příležitostí pro aplikace internetu věcí (IoT – Internet of Things) díky požadavkům na velký dosah a malý objem přenášených dat. Pro systémy využívající úzkopásmový rádiový přenos je nyní možné využít inovativní metodu vzdáleného sledování průtoku proudu.

Celá soustava se skládá z bezdrátových IoT elektroměrů pro vzdálený monitoring včetně příslušného hardwaru, konektivity M2M (Machine to Machine) a webových služeb pro management a vyhodnocování shromážděných dat. Takováto sestava zjednodušuje instalaci u koncového uživatele, snižuje náklady na infrastrukturu a je kompatibilní s dosud používanými metodami.

Typickými oblastmi použití je sledování rovnovážné spotřeby proudu a analýza nadměrné spotřeby, přesně lokalizované oblasti pro údržbu u přístrojů s elektromotory, ventilátory, čerpadly a kompresory.

Architektura řešení internetu věcí (IoT) LEMArchitektura řešení internetu věcí (IoT)

Každý bezdrátový IoT elektroměr (1), využívající senzory LEM ATO (A) nebo LEM ART (B), je připojen k rádiovému internetu s dlouhým dosahem (2) a přenáší (3) servisní data na zabezpečený webový server (4). Každý koncový uživatel může dálkově sledovat používání zařízení nebo přijímat oznámení, jsou-li zjištěny odchylky, jako např. poklesy nebo špičky výkonu (5).

Není třeba používat infrastrukturu místní sítě a zařízení lze sledovat venku i uvnitř. Pokrytí široké oblasti lze dosáhnout s velmi malou spotřebou energie díky autonomním IoT elektroměrům s dlouhou výdrží. Tyto elektroměry mají malé pořizovací náklady a jsou použitelné se senzory LEM ATO nebo LEM ART.

Senzory LEM ATO jsou velmi přesné a mají vynikající linearitu i při velmi malých proudech, a vyhovují tak mezinárodní normě IEC 61869-2:2012 pro chytré sítě. LEM ATO lze jednoduše zacvaknout přes kabel bez nutnosti šroubování nebo přivařování složitých držáků, čímž se instalace a údržba výrazně zjednodušuje.


Tabulka základních technických parametrů

Závěr
Pracovníci údržby stráví až 30 % svého času na cestách. Přitom je běžné, že si oprava vyžádá dvě až tři opakované návštěvy. Použití uvedené metody tedy vede ke značným časovým úsporám. Některá místa nebo části zařízení mohou být obtížně dostupná a jejich přestavba pro vzdálené monitorování si může vyžádat nákladnou odstávku.

Zaregistrujte se a stahujte informace o produktech i články zde.







PE & ED, spol. s r.o.
Koblovská 101/23
Ostrava 
711 00

Obchodní kancelář:
Špálova 6
Ostrava-Přívoz
702 00 

tel: +420 596 239 256
e-mail: peedova@peed.cz
www.peed.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2016 na straně 35.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021