Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci vytvořili téměř dokonalý pohlcovač slunečního záření

5. 2. 2020 | University of Rochester | www.rochester.edu

Výzkumný tým z University of Rochester, který nedávno použil laser k produkci nepotopitelných kovových struktur, nyní předvedl, jak použít stejnou technologii k vytvoření vysoce účinných zdrojů solární energie. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Light: Science & Applications.

Prvním krokem bylo použití vysoce výkonného laseru k vytvoření drobných kanálků v povrchu kovových destiček a jejich zaplnění nanostrukturami, které absorbují výhradně sluneční světlo. Tady však výzkumníci narazili na problém – kovový povrch je totiž příliš lesklý a vysoce reflektivní. Vyvinuli tedy speciální technologii, jež dovoluje proměnit povrch kovu na něco, co připomíná dokonale černý uhel. „K vytvoření ideálního pohlcovače slunečního záření to však nestačilo, proto jsme pátrali dál,“ uvedl spoluautor studie Chunlei Guo.

Pohlcovač solární energie

Výzkumníci se tedy jali experimentovat s hliníkem, mědí, ocelí a wolframem a nakonec se rozhodli použít právě wolfram, který se běžně používá jako termální solární pohlcovač. Ukázalo se totiž, že v kombinaci s nanostrukturami dosahuje wolfram nejvyšší účinnosti pohlcování slunečního světla. V porovnání s neupraveným wolframem mluvíme o nárůstu účinnosti až o 130 %.

Celý článek na University of Rochester

Image Credit: J. Adam Fenster

-jk-