Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci vytvořili fotoaparát s plochou čočku bez nutnosti ostření

13. 3. 2020 | Optical Society | www.osa.org

Výzkumníci použili jedinou čočku o tloušťce jedné tisíciny palce a vytvořili fotoaparát, který při focení nevyžaduje ostření. Technologie nabízí značné výhody oproti tradičním fotoaparátům, které jsou dnes běžně využívány například v chytrých telefonech a vyžadují hned několik čoček k pořizování ostrých snímků ve vysoké kvalitě.

Naše plochá čočka snižuje váhu a zjednodušuje design a cenu fotoaparátů a ostatních zobrazovacích systémů a současně zvyšuje jejich funkčnost,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu Rajesh Menon z University of Utah. „Tento druh optiky může být využit k výrobě tenčích fotoaparátů pro chytré telefony, vylepšených a menších kamer pro diagnostické zobrazovací metody a kompaktnějších kamer do automobilů.“

Fotoaparát bez nutnosti ostření

Tradiční fotoaparáty, ať už pro chytré telefony nebo mikroskopii, vyžadují ostření k pořízení kvalitních detailů. Pokud se ve stejné vzdálenosti od čočky nachází více objektů, je nutné každý z nich zaostřit zvlášť. Nová čočka odstraňuje potřebu ostření a umožňuje fotoaparátu zaostřit na všechny objekty současně. Tradiční fotoaparáty rovněž využívají několik čoček k zachycení více barev současně v dostatečné kvalitě. Nový design je velmi jednoduchý a lze jej proto využít k vytvoření jediné ploché čočky, která zvládne zaostřit všechny barvy najednou a zjednodušuje tak ještě více celkovou podobu fotoaparátu.

Celý článek na Optical Society

Image Credit: University of Utah

-jk-