Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci vytvořili 3D ledvinu k odměření přesných dávek radiace

7. 12. 2016 | 3D Print | 3dprint.com

Odhadnout správnou dávku radiace pro konkrétního pacienta může být velmi obtížné, ale v tomto ohledu může pomoci technologie 3D tisku. Výzkumníci z University of Würzburg nyní použili 3D tisk k vytvoření prototypu lidské ledviny v různých tvarech a velikostech, aby dokázali určit ideální dávku radiace pro každého pacienta.

Cílem jejich výzkumu je vyvinout metodu vyšetření určenou pro pacienty. Ledviny byly zvoleny proto, že jsou nejrizikovějším orgánem při použití metody s radiací.

Výzkumníci používají 3D vytištěné ledviny

Letos již podobnu metodu použili výzkumníci z Velké Británie, když pomocí 3D tisku vytvořili modely orgánů k určení správné dávky pro různé orgány při použití diagnostické metody zvané jednofotonová emisní výpočetní tomografie (SPECT). V rámci svého výzkumu vytiskli výzkumníci z University of Würzburg čtyři ledviny různých velikostí, které představují ledvinu novorozeněte, jednoletého a pětiletého dítěte a dospělého.

Tyto modely byly následně použity k testování přesnosti kvantitativní zobrazovací metody pro interní dozimetrii ledvin. Studie určila ideální faktory pro diagnostické metody SPECT/CT pro technecium 99m (Tc-99m), lutecium-177 (Lu-177) a jód-131 (I-131).

Celý článek na 3D Print

Image Credit: University of Würzburg

-jk-