Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci použili zlato k vytvoření nositelné elektroniky pro příští generace

17. 3. 2017 | Missouri University of Science and Technology | news.mst.edu

Jednoho dne byste mohli svůj chytrý telefon nosit na zápěstí a díky objevu výzkumníků z Missourské univerzity by mohl být vyroben z ryzího zlata.

Výzkumníci z Missourské univerzity dle svých slov vyvinuli metodu, která jim umožňuje „kultivovat” tenké vrstvy zlata na křemíkovém waferu o velikosti jednoho krystalu, následně zlaté fólie odebrat, a použít je jako substrát, pomocí něhož mohou vytvářet další elektronický materiál. Tento objev by mohl způsobit revoluci ve výzkumu nositelné elektroniky a výraznou měrou zlepšit víceúčelovost této elektroniky pro budoucí použití.

Nositelná elektronika ze zlata

Výzkum nositelné technologie je ve většině případů prováděn s polymerními substráty nebo se substráty, které se skládají z několika krystalů. A protože se polymerní substráty skládají z více krystalů, projevuje se u nich tzv. hranice zrn. Jedná se v podstatě o poruchu, která vzniká nahromaděním dislokací v místě krystalografických rovin.

Použitím jednoho krystalu křemíku, na němž kultivují zlaté fólie, dokáží výzkumníci zachovat vysoký řád křemíku na fólii. Jelikož je ale fólie vytvořena ze zlata, je rovněž velmi odolná a flexibilní. Zlaté fólie jsou také v podstatě transparentní, protože jsou velmi tenké.

Celý článek na Missouri University of Science and Technology

Image Credit: Missouri University of Science and Technology

-jk-