Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci objevili vysoce vodivé materiály pro efektivnější elektroniku

1. 8. 2016 | University of Minnesota | www.cems.umn.edu

Inženýři z University of Utah a University of Minnesota objevili, že propojením dvou specifických materiálů na bázi oxidu se tyto stanou vysoce vodivými. Tento objev může mít velký dopad na výrobu elektroniky - v budoucnu by tak naše notebooky, elektrická auta a další přístroje mohly být mnohem efektivnější, bez nutnosti těžkopádného zdroje energie.

Tým výzkumníků odhalil, že dvě sloučeniny oxidu - titaničitan strontnatý (STO) a titaničitan neodymitý (NTO) - při vzájemném působení generují svazky atomů se specifickým uspořádáním, které produkují mnoho volných elektronů, tedy částic, které vedou elektrický proud. STO a NTO jsou známy jako izolátory, stejně jako např. sklo, a jsou zcela nevodivé. V případě jejich interakce však vzniká stonásobně větší množství elektronů, než u polovodičů.

Výzkumníci objevili vysoce vodivé materiály

Při pohledu do budoucnosti vidím, že díky optimalizaci těchto materiálů dokážeme zvýšit vodivost o řádovou hodnotu,” uvedl jeden z členů výzkumného týmu, profesor Bharat Jalan. „Komplexní oxidy mohou být také opticky transparentní, magnetické a supravodivé. Vytvořením umělých konstrukcí s komplexními oxidy se před námi otevírá možnost vysoce výkonné elektroniky s nízkou spotřebou.”

Celý článek na University of Minnesota

Image Credit: University of Minnesota

-jk-