Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci objevili nový typ 2D izolátoru s feromagnetickými vlastnostmi

13. 5. 2019 | Ames Laboratory | www.ameslab.gov

Vzájemná spolupráce vědeckých týmů z Ames Laboratory, Brookhaven National Laboratory a Princetonské univerzity vyústila v objev nového vrstveného feromagnetického polovodiče – velmi vzácného typu materiálu, který by se mohl stát základním stavebním kamenem technologií pro výrobu elektroniky příští generace.

Jak je patrné z jejich pojmenování, polovodiče jsou ideálním kandidátem pro elektricky vodivé materiály. Ani kov, ani izolátor, prostě „něco mezi“ – materiál, jehož vodivé vlastnosti lze upravit do takové míry, aby výzkumníci dokázali vytvořit podklad pro nejmodernější elektronické vlastnosti. Obzvláště vzácné jsou materiály, které mají blíže k izolátoru než ke kovu.

2D izolátor

Možnost rozkládat tyto materiály na jednotlivé 2D vrstvy nám poskytuje jedinečnou příležitost k nalézání neobvyklých vlastností, které lze potenciálně využít při rozvoji elektronických technologií.” „Můžete si to představit jako kostičky Lega. Čím víc jedinečných kostek máte, tím lepší věci z nich postavíte.“ Výhodou feromagnetismu v polovodiči je fakt, že elektrony se začnou otáčet v závislosti na vnitřní magnetizaci.

Celý článek na Ames Laboratory

Image Credit: Ames Laboratory

-jk-