Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci našli způsob, jak vyčistit vodu z ropných písků

25. 11. 2015 | University of Waterloo | www.uwaterloo.ca

Výzkumníci z University of Waterloo zdokonalili proces odstranění znečišťujících látek z odpadních vod v ropných píscích za pomoci slunečního světla a nanočástic. Jejich postup je efektivnější a levnější než tradiční metody.

Frank Gu, profesor na fakultě inženýrství University of Waterloo a Canada Research Chair in Nanotechnology Engineering, je vedoucím výzkumného týmu, který jako první zjistil, že fotokatalýza - proces chemického rozkladu látek, který zahrnuje pohlcování světla nanočásticemi - může během pár hodin zcela rozpustit naftenové kyseliny z odpadních vod v ropných píscích. Naftenové kyseliny představují vážnou hrozbu pro životní prostředí a lidské zdraví. Tyto kontaminující látky jsou i po několika desetiletích stále přítomny ve vodě ponechané v odkalištích k přirozenému odbourání.

Nová a levnější metoda čištění vody

Na rozdíl od odstraňování nečistot z kontaminované vody za pomoci chlóru nebo membránové filtrace je tato technologie relativně levná a energeticky nenáročná. Při vystavení slunečnímu záření se nanočástice stávají velmi reaktivní a rozkládají i jinak stabilní škodlivé látky na bázi atomů, čímž je dokonale odstraňují z vody. Tento způsob čištění vody je tedy závislý pouze na přísunu slunečního záření. Nanočástice mohou být neustále obnovovány a znovu použity.

Celý článek na University of Waterloo

Image Credit: Wikipedia

-jk-