Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkumníci nalezli způsob stabilizace barvy světla v materiálu příští generace

11. 2. 2019 | Science Magazine | www.scienmag.com

Tým fyziků Floridské státní univerzity (FSU) nalezl způsob stabilizace barvy světla vydávaného třídou materiálů příští generace, jež by se dle slov výzkumníků mohly stát základním stavebním kamenem účinnějších a cenově dostupnějších optoelektronických technologií se schopností proměnit světlo na elektřinu a obráceně.

Fyzikové pracovali s třídou materiálů zvaných halogenidové perovskity. Výzkumníci věří, že tyto materiály v sobě ukrývají potenciál pro optoelektronické technologie – jsou totiž levné a vysoce účinné. Původním záměrem výzkumníků bylo vytvořit kvalitnější film pro halogenidové perovskity, k čemuž využili nanokrystaly. Překvapivě však zjistili, že tento postup způsobil změnu fyzických vlastností, jež určují barvu vyzařovanou či absorbovanou materiálem.

Stabilizace barvy světla

Tato unikátní nanostruktura proměnila dříve nestabilní materiál na extrémně stabilní, a to i v případě, kdy výzkumníci na materiál soustředili ultrafialové záření o čtyřtisícinásobné intenzitě slunečního záření. Výzkum byl zveřejněn v časopise Nature Communications.

Celý článek na Science Magazine

Image Credit: FSU

-jk-