Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výzkum zvýšení efektivity solárních panelů

23. 10. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Solární panely jsou hlavním tahounem obnovitelné energie, přesto se jim však nedostává tolik světla, aby se jejich efekt maximálně využil. Joshua Pearce z Michigan Technological University a tým výzkumníků z Kanadské Queen's University nyní zveřejnili svůj výzkum, který si klade za cíl zvýšit efektivitu slunečního záření, které dopadá na solární panely až o 30 %.

Výzkum se namísto individuálních panelů soustředí na celý systém. Dnešní solární elektrárny jsou instalovány tak, že jsou mezi jednotlivými panely mezery, které brání vzniku stínů. Jak slunce svítí na panely a posílá energii do sítě, značná část potencionální energie se ztratí při dopadu slunečních paprsků na zem mezi solárními panely. Řešení je jednoduché: Vyplnit mezeru reflektory, které by odrážely sluneční záření zpět na panely.

Efektivnější využití solárních panelů

Jediným z problémů tohoto řešení je ztráta záruky ze strany poskytovatele solárních panelů, protože takto nasvíceným panelům se rychleji zkracuje životnost. Pearceův tým pro svůj výzkum vytvořil model obousměrné odrazivosti, který předpovídá, kolik slunečních paprsků se odrazí od reflektoru a na který panel paprsky dopadnou.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Wikipedia

-jk-