Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vývojáři z českého MycroftMind se prosazují v energetikách po celém světe

23. 10. 2018 | Address Mycroft Mind, a.s. | www.mycroftmind.com

Česká technologická společnost MycroftMind, která se věnuje umělé inteligenci v oblasti smart grids (inteligentních elektrických sítí), uzavřela partnerství s leaderem norského energetického trhu, technologickou společností Greenbird. Spolupráce urychlí inovace v oblasti využití dat z inteligentních energetických sítí.  Tím se otevírají další možnosti pro zvýšení stability a flexibility energetických sítí a také například pro efektivnější odhalování černých odběrů. 

Umělá inteligence a strojové učení

Inovativní systémy české softwarové společnosti MycroftMind pro zpracování a analýzu tzv. Big Data z inteligentních energetických sítí, v kombinaci s nejmodernějšími integračními nástroji společnosti Greenbird, která spravuje v Norsku téměř 80 % tamního energetického trhu, pomohou v rámci nového partnerství energetikám využívat data sbíraná z chytrých elektroměrů a trafostanic pro efektivnější provoz a řízení rozvoje sítě. Přístup s využitím umělé inteligence umožňuje širší pochopení chování sítě a lze díky němu řešit problémy, které tradičními postupy zpracování dat dosud řešit nešly. Systémy společnosti MycroftMind využívají při sběru dat z energetických soustav algoritmy strojového učení a umělou inteligenci.

„Energetiky po celém světě investovaly velké peníze do instalace chytrých elektroměrů a postupně se učí tato data využívat. Vyžaduje to ale propojení nových analytických metod s hlubokou znalostí skutečných potřeb energetik. Díky dlouholeté spolupráci se společnostní ČEZ Distribuce a českými výzkumnými institucemi jsme schopni našim zákazníkům po celém světě takováto řešení nabízet. " říká zakladatel společnosti MycroftMind Filip Procházka a dodává: „Základem je rychlý přístup k existujícím datům. Ta jsou však často spravována v oddělených systémech od různých dodavatelů. Inovativní integrační platforma Metercloud našeho nového norského partnera Greenbird zvýšila rychlost, s jakou se dokážeme na data napojit a odstranila překážky, které jsou s integracemi dat typicky spojeny.“

Norský Greenbird vyplňuje technologickou mezeru – umí propojit rozdílné systémy

Norská společnost Greenbird jako globální dodavatel softwaru se svou platformou Metercloud poskytuje inovativní nástroj pro integraci dat s implementovanou podporou rozsáhlých datových toků. Dosavadní konkurenční nástroje, které pracovaly s tradičně pojatou integrací pro podporu svých operačních procesů, se vyznačovaly vysokými náklady i provozními riziky. Společnosti Greenbird pro svou platformu zvolila přístup „out-of-box“, tyto negativní faktory odstranila a dobu integrace z řádu měsíců zkrátila na několik dní.

Uzavřením partnerství s MycroftMind pomáháme v rozšiřování celému ekosystému Metercloud, abychom v oblasti urychlení digitální transformace založené na rozhraní API a přidané hodnotě ve formě analytiky byli platformou první volby," uvádí Kent Narvhus Oksdøl, Vice President pro strategií a partnerství ve společnosti Greenbird.

„Partnerství s firmou Greenbird představuje pro společnost MycroftMind urychleni růstu a expanzi na zahraniční trhy. Díky vyplnění technologické mezery, která s sebou nese i nový business model SaaS (software jako služba) atraktivní pro koncového zákazníka, máme obchodní příležitosti v Evropě, Indii, Kataru a na Středním Východě, kde již s některými klienty aktivně spolupracujeme,“ dodává Ivana Hančíková, ředitelka ICT a Business Developmentu ve společnosti MycroftMind.

Tiskové materiály PR PA RT NE RS 


O společnosti MycroftMind
MycroftMind je česká technologická společnost s více než sedmi lety zkušeností na energetickém trhu a špička na trhu v oblasti zpracovaní Big Data pro analýzu dat z inteligentních energetických sítí tzv. (Smart Grids). Využívá algoritmy strojového učení a umělé inteligence na data z energetických soustav, aby identifikovala fázové připojení odběrných míst, monitorovala fázové nesymetrie, lokalizovala netechnické ztráty, sledovala vliv výroby fotovoltaický zdrojů na sítě s nízkým napětím, ale i problematiku nabíjení EV a další možnosti využívající stávající data z inteligentních sítí. Pro sběr a pokročilé zpracování dat vyvinula systém DeepGrid, který obsahuje výkonné algoritmy strojového učení a umělé inteligence. Tyto algoritmy dovedou detekovat vzory chování, anomálie nebo předpovídat reakce sítě na měnící se podmínky. Dále identifikuje chování spotřebitelů i aktuální trendy, které jsou klíčové pro přípravu měst na udržitelnost v oblasti inteligentní energie budoucích smart cities. Více na www.mycroftmind.com.

 O společnosti Greenbird
Greenbird nabízí integrační out-of-box systém pro digitální dodavatele energie. Platforma Metercloud byla vyvinuta v modelu SaaS a poskytuje správu toku dat rychleji a plynuleji, než tradiční přístup systémové integrace. S předinstalovanými konektory Metercloud mohou být softwarová řešení propojena za několik dní namísto měsíců. Systém disponuje vrstvenou architekturou, která podporuje procesy nezávisle na konkrétních dodavatelích. Může si tak vyměňovat informace s konkrétními aplikacemi od různých dodavatelů softwaru přes rozhraní API, která jsou pro jednotlivé dodavatele specifická. Umožňuje bezproblémovou integraci softwaru příští generace pro optimalizaci energetických sítí.