Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava "Vivat kutil, aneb co svět neviděl"

19. 10. 2015 | Severočeské muzeum v Liberci | www.muzeumlb.cz

Zatímco první výstava "domácího umění" v roce 2010 představila výhradně artefakty, které si z nedostatku dekorativních předmětů zhotovovali lidé bez výtvarného vzdělání i větších uměleckých ambicí pro výzdobu svých příbytků, přinese tato výstava předměty mnohem praktičtější, určené k použití zejména na zahradě a v domácí dílně. Tematicky se tak zde, kromě jiného, prolínají dva specifické fenomény z doby, kdy socialistické Československo bylo baštou nedostatku - kutilství a zahrádkaření.

Budou zde zastoupeny například pojezdové a ruční elektrické sekačky z hokejových holí či dětských kočárků, obdiv si nepochybně zaslouží i další, zcela funkční předměty, jakými jsou manipulační vozík - ještěrka z roku 1965, malotraktor či motocykl a motorová koloběžka. Vedle těchto, vlastně autorských kopií profesionálních produktů, se zde objevují předměty účelem a provedením takřka "cimrmanovské", které ovšem v některých případech předběhly svoji dobu (některé zatím, bohužel, produktově nerealizované). Zmiňme třeba amatérského předchůdce psychowalkmanu, tj. plavecké brýle s LED diodami, bruslolyže, horské slunce ze sovětských součástek, rozměřovač na sadbu brambor, držák na plechovky s barvou nebo rychlovarnou konvici z kelímku.

Svébytnou součástí budou výrobky z oborů elektro, elektroakustiky a hudby. Vedle amatérských kytar, ne nepodobných těm, které si kdysi postavil Brian May ze skupiny Queen, zesilovačů atd., dotvářejí iluzi domácího studia i elektrofonické varhany a ryze česká, výborně znějící reprosoustava z pivních sudů. Prezentovaná kolekce pochází ze sbírky pana Milana Říhy, majitele Muzea kutilství a zaníceného sběratele všech kutilských výrobků.

 Vernisáž s ochutnávkou tradičních "mrkvanců" z Polné a vystoupením souboru Unique Rhythm, téměř profesionálními bubeníky hrajícími na popelnice, proběhne 21. října 2015 od 17 hodin. 

Výstava potrvá od 21. října 2015 do 14. února 2016. 

Více na stránách Severočeského muzea v Liberci