Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výstava Národního technického muzea – Obchodní dům V. J. Rott. 180 let od založení obchodu

20. 2. 2020 | Národní technické muzeum | www.ntm.cz

Národní technické muzeum připomíná formou výstavní vizitky 180. výročí od založení obchodního domu V. J. Rott. Tento dodnes věhlasný pražský obchod, založený již v roce 1840 Vincencem Josefem Rottem, byl celorepublikově znám šíří svého sortimentu v oblasti kovového zboží a nejrůznějších domácích a řemeslných přístrojů. Ve výstavě je připomenuta historie rodiny Rottů, vznik firmy a chod obchodu, nastíněna šíře sortimentu a jeho změny v čase a představena malá ukázka konkrétních předmětů ze sbírky NTM Technika v domácnosti.

Autorka výstavy Lucie Střechová, kurátorka NTM, uvedla: „Přijďte si do NTM připomenout další český obchodní fenomén a zjistit, že za úspěchem stojí dobrý nápad a soustředěná práce a že některé okolnosti našeho života jsou neměnné. Potvrzení můžeme nalézt i ve slovech z příručky pro prodavače obchodu V. J. Rott z roku 1932, kde nalézáme stále platné doporučení, že chceme-li v obchodě získat důvěru zákazníka, nestačí pouhé ukazování prstem nebo stručné informace jako na magistrátním úřadě.“

Textovou a grafickou část výstavy doplňuje malá ukázka konkrétních předmětů odkazujících na sortiment obchodu ze sbírky NTM Technika v domácnosti, které byly vybrány dle původních katalogů firmy V. J. Rott z třech časových úseků: druhá polovina 19. století, kolem roku 1910 a období první republiky. K vidění je zde např. sklepní svícen, který byl zakoupen v obchodě v roce 1893, nebo oblíbené cestovní soupravy na vaření a přípravu čaje či americká patentní pastička na myši z roku 1910. Tu darovala do sbírek NTM sama Správa hlavního města. Z období první republiky jsou pak představeny oblíbené předměty osobní hygieny jako ondulační kleště na vlasy, ruční zastřihovač, první elektrospotřebiče v sortimentu obchodu v podobě vysoušeče vlasů a především plynová žehlička, která byla vyráběna přímo pro obchod se značením V. J. R.

Výstava potrvá od 19. února do 31. května 2020.

Tiskové materiály NTM