Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výsledky Stanfordské studie slibují rozšíření zdrojů obnovitelné energie

7. 12. 2015 | Stanford University | news.stanford.edu

Výzkumníci ze Stanfordovy univerzity publikovali studii porovnávající zkušenosti tří největších ekonomik a jejich snahu o rozšíření jednotlivých druhů obnovitelné energie, ze které vyplývá příznivý dopad na snížení účinků globálního oteplování.

Zpráva ze Stanfordské Steyer-Taylor Center for Energy Policy and Finance vychází ze zkušeností Německa, Kalifornie a Texasu - čtvrté, osmé a dvanácté největší ekonomiky světa. Zpráva mimo jiné odhalila, že na území Německa na jedné straně dopadá asi o polovinu více slunečního záření než na Kalifornii a Texas, na straně druhé ale evropský stát ze slunečních elektráren generuje energii v ceně srovnatelné s Texasem a jen nepatrně vyšší v porovnání s Kalifornií.

Rozšíření obnovitelné energie

Mezi další závěry zprávy patří:

  • Úspěch Německa v oblasti rozšíření zdrojů obnovitelné energie ve velkém měřítku závisí především na kladném využití tzv. „měkkých nákladů“, jako jsou finance, povolení, instalace a přístup k síti.
  • Navzdory obecně rozšířenému názoru neznamená vyšší podíl obnovitelné energie automaticky vyšší účet za elektřinu. Zatímco v Německu jsou ceny elektřiny 2 až 3 krát vyšší než v Kalifornii a Texasu, tento rozdíl je částečně zaviněn německými dotacemi. Průměrné ceny elektřiny německé domácnosti jsou ve skutečnosti nižší než v Texasu a jen o něco málo vyšší než v Kalifornii, částečně díky snaze Německa o zavedení úsporných opatření.
  • Nárůst v podílu střídavé dodávky solární a větrné energie nemusí ohrozit stabilitu elektrické sítě. V letech 2006 až 2013 se Německu podařilo ztrojnásobit množství elektřiny generované ze solární a větrné energie na 26 procent a udržet průměrnou roční dobu mimo provoz z 22 minut na 15 minut. Během stejného období se Kalifornii podařilo tento podíl navýšit na 8 procent a snížit dobu mimo provoz ze 100 minut na méně než 90 minut. Na druhé straně Texas navýšil svou dobu mimo provoz z 92 minut na 128 minut a podíl energie generované větrnými elektrárnami na 10 procent.

Celý článek na Stanford University

Image Credit: Wikipedia

-jk-