Aktuální vydání

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem 10. 3. 2021. V elektronické verzi na webu 26. 3. 2021. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; Ochrana před přepětím

Inovace, technologie, projekty
Historie výrobků STEGO
Průmysl 4.0 – kdysi a dnes (3)
Panasonic: Produkty průmyslové automatizace k vašemu otestování
ABB oznámila výrazný nárůst v počtu nabíjecích stanic v Česku

Číslo 2/2021 vyšlo tiskem
9. 4. 2021. V elektronické verzi na webu 19. 4. 2021.

Denní světlo
Denné osvetlenie novostavby telocvične pomocou GLASSFLOOR

Příslušenství osvětlovacích soustav
DALI LINK – inteligentní a ekonomické řízení osvětlení pro samostatné místnosti
Napájecí zdroje LED s bezdrátovým rozhraním v nabídce MEAN WELL

Výsledkem nejnovějšího výzkumu na poli polymerů je odolnější bioplast

8. 12. 2020 | Phys.org | www.phys.org

Nejnovější výzkum vědeckého týmu z Akronské univerzity (UA) v oblasti bioplastů má potenciál změnit budoucnost udržitelnosti plastů.

Plast neboli umělá hmota se stala neodmyslitelnou součástí našich každodenních životů, ačkoliv větší část plastů nelze recyklovat a hromadí se na skládkách odpadu nebo v oceánech. Na dnešním trhu sice existují biologicky odbouratelné či kompostovatelné alternativy jako např. PLA (plastická hmota vyrobená z biomasy), které však v mnoha oblastech nemohou nahradit klasické polymery na bázi fosilních paliv z důvodu nestability při vysokých teplotách.

Biologicky odbouratelné polymery

PLA je celosvětově uznávaný a certifikovaný stoprocentně odbouratelný bioplast, jehož nevýhodou je krom vyšší pořizovací ceny také nižší tuhost a odolnost vůči vyšším teplotám. K narušení struktury dochází častokrát již při teplotách kolem 60 °C, což znemožňuje jeho využití v potravinářském průmyslu pro balení tepelně zpracovávaných potravin. Výzkumníci z Akronské univerzity nyní nalezli způsob alterace struktury PLA v nanoměřítku při zachování základního uspořádání vazeb a navýšení jeho tuhosti a odolnosti vůči teplu. Testovací hrnek vytvořený pomocí této metody nevykazuje po vystavení horké vodě žádnou deformaci.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Unsplash

-jk-