Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výkonné stroje potřebují výkonné ovládací prvky

20. 3. 2017 | Ing. Luboš Holubec | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Produktová řada Sirius ACT společnosti Siemens představuje jedinečný sortiment ovládacích přístrojů ve čtyřech designových řadách. Tlačítka, přepínače a signálky z kovu nebo kvalitního plastu poskytují inovativní funkce a velkou odolnost. Nově jsou přístroje řady Sirius ACT vybaveny komunikačním rozhraním Profinet. Toto flexibilní komunikační řešení umožňuje propojení přístroje Sirius ACT přímo s řídicím systémem. Snižují tak náklady na kabeláž a zdroje chyb a umožňuje jednoduché přizpůsobení v případě změn. Kromě toho lze tímto způsobem rychle realizovat bezpečnostní řešení.

Současnou generaci tlačítek, přepínačů a signálek Sirius ACT lze nyní připojit přímo k řídicímu systému přes protokol Profinet. Díky různým možnostem komunikačního připojení lze snadno realizovat jednoduché kombinace tlačítek, přepínačů, signálek, dotykových panelů HMI a průmyslových PC. Tím lze vybudovat komplexní vstupní terminály bez rozsáhlé kabeláže a s minimem inženýringu, času a úsilí.


Obr. 1. Ovládací a bezpečnostní tlačítka Sirius ACT lze jednoduše připojit přes rozhraní Profinet k ovládacím HMI panelům stroje

Jednoduché použití

Profinetová komunikace a výměna informací s řídicím systémem se odehrává přes modul rozhraní. K tomuto účelu jsou jednotlivá povelová místa Sirius ACT s nasazenými účastnickými moduly připojena k modulu rozhraní Profinet pomocí plochého kabelu (obr. 1). Velkou výhodou tohoto připojení je snadná montáž, není potřeba žádné speciální nářadí, kabel (o délce až 10 m) se do modulu jednoduše zasune a prstem zacvakne. Celkem může být připojeno v řadě až dvacet účastnických modulů. K dispozici je včetně modulu rozhraní Profinet až 21 ovládacích a signalizačních pozic, přičemž není potřeba žádné adresování jednotlivých tlačítek, přepínačů a signálek, pro všechny platí jediná IP adresa.

Intuitivní projektování v TIA Portalu

Projektování Sirius ACT s Profinetem probíhá v jednotném inženýrském prostředí TIA Portal. Integrace do TIA Portalu umožňuje vizuální zobrazení pro lepší sladění s hardwarem, což zjednodušuje a urychluje konfiguraci hardwaru. Dalšími výhodami jsou jednotná správa dat (inteligentní systém), časové úspory díky intuitivní konfiguraci hardwaru a snížení prostojů plynoucí

z rychlejší diagnostiky závad. Systém lze také kdykoliv jednoduše individuálně upravit, a to i během provozu.

Bezpečnostní funkce

Konektor RJ-45 pro připojení Profinetu se nachází na dolní straně modulu rozhraní. Pro řešení funkční bezpečnosti, jako je nouzové zastavení až do SIL 3, se jednoduše nasadí žlutý bezpečnostní modul rozhraní Profinet Safety (obr. 2). Tento modul zároveň poskytuje vysokou flexibilitu díky integraci dalších lokálních digitálních vstupů/výstupu (4× DI/1× DQ) a analogového vstupu (1× AI).

Modulární systém Sirius ACT s Profinetem
Obr. 2. Modulární systém Sirius ACT s Profinetem: zleva standardní modul rozhraní Profinet, bezpečnostní modul rozhraní Profinet Safety a účastnický modul pro ovladač/signálku

Sirius ACT je integrován do nástroje Safety Evaluation Tool. Tento nástroj pro výpočet bezpečnostní kategorie stroje pomůže uživateli rychle a bezpečně při ohodnocení bezpečnostních funkcí stroje podle platných norem EN.

Jelikož jsou všechna data modulu rozhraní uložena ve vyměnitelném paměťovém modulu (EEPROM), lze výměnu modulu provést bez odborných technických znalostí a nástrojů.

Snadná integrace

Přístroje Sirius ACT umožňují snadnou montáž do ovládacích panelů i snadné ovládání. Přístroje lze jednoduše připojit přes Profinet např. k dotykovým obrazovkám HMI (Human Machine Interface) a snadno vyprojektovat a parametrizovat v prostředí TIA Portal (obr. 3). Navíc je zde možnost provádět nezávisle na řídicím systému přezkoušení správné montáže a funkční testování, neboť každý účastnický modul obsahuje diagnostický LED indikátor pro zpětnou vazbu. V tomto případě stačí připojení napájecího napětí 24 V DC.

Sirius ACT Siemens
Obr. 3. Flexibilní komunikační řešení Sirius ACT umožňuje propojit tlačítka, přepínače a signálky s řídicím systémem přes rozhraní PROFINET, AS-Interface a IO-Link

Kromě rozhraní Profinet jsou tlačítka, přepínače a signálky Sirius ACT dostupná také s rozhraním AS-i (Actuator Sensor Interface), s napojením na komunikační standard IO-Link a samozřejmě také zcela klasicky se šroubovým, pájecím a pružinovým připojením.

Sirius ACT s Profinetem umožňuje také kombinovat účastnické moduly se standardními moduly s kontakty.

Další informace naleznete na: www.siemens.cz/sirius
www.siemens.com/sirius-act/configurator


Vyšlo v časopise Elektro č. 3/2017 na straně 44. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021