Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Výherci cen FM AWARDS 2014

25. 11. 2014 | |

V rámci již XIV. ročníku akce Týden facility managementu 2014 konaném ve dnech 10. – 14. listopadu 2014 byly tradičně na slavnostním večeru dne 11. listopadu 2014 konaném v Kongresovém centru U Hájků v Praze udělovány prestižní ceny FM Awards 2014 v kategorii projekt roku, studentská práce roku, odborná práce roku, osobnost roku a mimořádná cena Představenstva IFMA CZ.


PROJEKT ROKU

Sdružení di5-IKA, di5 architekti a inženýři s.r.o. a IKA DATA spol. s r.o. za projekt Koncepce nasazení BIM pro ČSOB“

ČSOB chce vedle svého sídla NHQ v Radlicích postavit novou budovu, zatím nazývanou SHQ. Výstavba této budovy, včetně fází užívacích, bude využívat metodiky BIM. K ověření metodiky BIM a použití modelu, jako zdroje dat pro CAFM systém je použito vytvoření BIM modelu existující budovy NHQ a její import do Archibusu. Zkušenosti z tvorby koncepce a praktického využití dat v modelu a synchronizace dat BIM s CAFM jsou součástí tohoto projektu.

Cenu přebírali Ing. Jana Poláčková ze společnosti ČSOB a.s., Ing. Milan Hampl ze společnosti IKA DATA, spol. s r.o. a Tomáš Minka ze společnosti di5 architekti a inženýři s.r.o.

Cenu předávala paní Ing. arch. Martina Studničková, Barrandov studio, a. s., Praha - členka odborné poroty FM Awards 2014

STUDENTSKÁ PRÁCE ROKU
Bc. Kateřina Petrláková, Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava – za práci „Technická správa města v rámci Facility managementu“

Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku správy veřejných pohřebišť, která spadají do technické správy měst. S využitím Facility managementu se tato správa může výrazně zkvalitnit a optimalizovat své náklady. Práce tedy rekapituluje pojem Facility management v souvislosti s využitím v technické správě měst. Dále je v práci přiblížena legislativa vztahující se k obcím a jejich financování. Protože oblast technické správy města je poměrně široký pojem, práce se snaží alespoň shrnout vše, co do ní náleží. Předmětem bakalářské práce je především ukázat na konkrétním případě veřejného pohřebiště na malém městě, jak funguje jeho správa, a navrhnout její zlepšení.

Cenu předávala paní Mgr. Jana Hrubá - Embassy of Canada Praha – členka odborné poroty FM Awards 2014

ODBORNÁ PRÁCE ROKU
Ing. Zuzana Holubová, Ph.D. – za práci Model Auditu Facility Managementu

Disertační práce se zabývá problematikou auditu FM. Navrhuje „model Facility Management Auditu (FMA)“, který by měl představovat trhu postrádaný nástroj pro hodnocení efektivity FM. Těžištěm práce je nastavení a vytvoření modelu FMA. Nastavení modelu FMA obsahuje definice předmětu auditu a hodnotících kritérií auditu. Na základě nastavení modelu je vytvořen model FMA, pro který jsou definovány obecné požadavky na provádění auditu, a poté je popsán samotný model FMA, jež zahrnuje 13 částí.

Cenu předával pan Ing. Roman Musil, Ph.D. - ČVUT, fakulta stavební – předseda odborné poroty FM Awards 2014

OSOBNOST ROKU
Ing. Lenka Černošková z Krajského úřadu Moravskoslezského kraje

Nominantka se zasadila o realizaci významné SW podpory procesů FM v podmínkách Krajského úřadu Moravskoslezského kraje. Její práce na poli zavedení Facility managementu do činnosti krajské samosprávy je věcí nevídanou a ojedinělou!


Cenu předával pan Ron van der Weerd, chairman EuroFM

MIMOŘÁDNÁ CENA PŘEDSTAVENSTVA ASOCIACE IFMA CZ
doc. Ing. Viera Somorová, PhD., Katedra technológie stavieb Stavebná fakulta STU Bratislava a prezidentka SAFM (Slovenské asociace facility managementu)
Představenstvo asociace IFMA CZ ocenilo její dlouholetou, odbornou a lektorskou činnost ve Facility managementu a to nejenom na Slovensku.

Cenu předávala paní Petra Gütterová, členka Představenstva IFMA CZ

Odborná porota rozhodovala ve složení:
Předseda poroty: Ing. Roman MUSIL, Ph.D. - ČVUT, fakulta stavební
Členové poroty: Mgr. Jana HRUBÁ - Embassy of Canada Praha, Ing. arch. Martina STUDNIČKOVÁ - Barrandov studio, a. s., Praha, Ing. Monika CALLEROVÁ, MBA - Generali PPF Holding B.V., Praha, Ing. Michal NEČAS - CIMEX INVEST, s. r. o., Praha.

Anotace všech nominovaných naleznete na http://www.ifma.cz/index.php/nominace

Více informací o Týdnu Facility managementu 2014 a FM Awards 2014 naleznete na www.ifma.cz.

Tiskové materiály IFMA CZ

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021