Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vortex Bladeless - větrná turbina bez lopatek

18. 5. 2015 | Vortex Bladeless | www.vortexbladeless.com

Nová bezlopatková turbina významně zvýší energetickou účinnost výroby elektřiny z větrné energie.Před více než sto lety vysvětlil Theodore von Kármán z fyzikálního hlediska, proč tolik komínů a věží válcového tvaru trpí nápory větru. Důvodem byl vznik vírů. Když totiž souvislý proud vzduchu narazí na překážku, má tendenci vytvářet vír. To způsobovalo, že se věže a komíny ve větru kývaly ze strany na stranu. To, co bylo dříve problémem, se nyní může stát výhodou. 

Vortex Bladeless větrná turbinaTři podnikatelé ze Španělska navrhli bezlopatkovou větrnou turbinu válcového tvaru, která dovede vyrobit elektřinu z kývavého pohybu, způsobeného vzdušnými větrnými proudy.

Jeho konstrukce se skládá z válcového kužele, který se připevní k podkladové desce z elastického materiálu. Kužel se přizpůsobí proudění okolního vzduchu a začne se pohybovat vířivým pohybem. Je napojen na soustavu cívek a magnetů, které z pohybu celé konstrukce vygenerují elektrickou energii.

Jaké jsou hlavní výhody? Technologie je málo hlučná a neruší okolní zařízení, jako jsou například, radary. Protože nemá lopatky, eliminuje konstrukce potřebu instalovat velké množství mechanických prvků. To také usnadňuje jejich dopravu na místo instalace a následnou údržbu.

Válec je vyroben ze skelných vláken, aby byl tuhý a přitom pružný. Systém také nepotřebuje olej, což znamená, že jeho dopad na životní prostředí je výrazně nižší v porovnání s jinými technologiemi.

Jedná se o zařízení, které je schopno generovat energii v širokém rozsahu rychlostí větru. Aktivuje se již při rychlosti 1 m/s. Se všemi těmito faktory tvůrci Vortex Bladeless odhadují zlepšení energetické činnosti až o 40 %.

1. června začíná crowdfundingová kampaň na Vortex Bladeless. Více se dočtete www.vortexbladeless.com