Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Volkswagen integruje nejnovější řešení EPLAN a Rittal

20. 11. 2020 | EPLAN ENGINEERING CZ, s.r.o. | www.eplan.cz

Standard VASS: nyní rozšířen o funkci 3D a nejmodernější technologie pro rozváděče a řídicí systémy,

Standard VASS: nyní rozšířen o funkci 3D a nejmodernější technologie pro rozváděče a řídicí systémy

Společnost Volkswagen nedávno zveřejnila šestou generaci standardu VASS (Volkswagen Audi Seat Skoda), zahrnující aktualizaci na EPLAN verze 2.9. Jde o standard, který se používá ve výrobních podnicích pro modely na platformě MEB. Byl také rozšířen o funkci projektování řídicí a spínací techniky ve 3D a o data pro obousměrnou výměnu s nástroji pro programování PLC. Do standardu byl integrován nový systém rozváděčů VX25 od firmy Rittal.

Rozhodnutí firmy Volkswagen poskytovat svým dodavatelům 3D data vytvořená v softwaru EPLAN Pro Panel v knihovnách standardu VASS znamená, že nyní lze znázornit kompletní digitální dvojče rozváděče a instalovaných komponent. Dříve byly součástí standardu jen prezentace ve 2D ze systému EPLAN Electric P8. Dodavatelům to při navrhování rozváděčů otevírá cestu k dalším krokům v automatizaci výroby: od mechanického obrábění na NC strojích po automatizovanou finální montáž, zpracování kabelů a podporu zapojení. Firmy ocení plně vyvinuté konstrukční šablony poskytované firmou Volkswagen, které lze využít jako základ pro rychlejší a kvalitnější návrh systémů, jejich výrobu a uvedení do provozu.

Obr. 1. Andreas Bamberg: „Nová funkce konstruování ve 3D v EPLAN a Pro Panel umožňuje přímo získat výrobní informace pro automatizovaný návrh rozváděčů s řídicí a spínací technikou.“

Jednotná dokumentace výrobního systému

Andreas Bamberg, Strategic Account Manager firmy EPLAN, vysvětluje: „Nová funkce konstruování ve 3D v softwaru EPLAN Pro Panel umožňuje přímo získat výrobní informace pro automatizovaný návrh rozváděčů s řídicí a spínací technikou. Konstrukční kanceláře dále ocení integrovanou kontrolu kolizí a výpočet rozptylu ztrátového tepla komponent, protože to dovoluje optimalizovat jejich umístění v rozváděči a optimalizovat návrh řídicího systému klimatizace Rittal z hlediska energetické účinnosti.“

Výhoda navíc: doplnění klíčových informací o řídicí technice do dat zařízení a projektu umožňuje – pomocí rozhraní AML – úplnou obousměrnou výměnu dat mezi systémy EPLAN (projektování hardwaru) a Siemens TIA Portal (návrh softwaru). „To výrazně snižuje množství práce potřebné pro projektování a návrh systémů, protože hardwarová struktura PLC, předem definované vstupy a výstupy a topologie sítě mohou být importovány přímo z prostředí EPLAN, nehledě na přesné zapojení portů,“ doplňuje Bamberg. Za provozu výrobního systému a pro jeho pozdější modifikace nebo rozšiřování je možné informace z prostředí TIA Portal zavést zpět do projektu EPLAN. Tím je zaručeno, že aktuální dokumentace výrobního systému je jednotná a bez chyb, zkracuje procesy zadávání pro integraci do digitálního managementu výroby.

Obr. 2. Markus Hülsmann: „Současné verze knihovny VASS V6 poskytují plně integrované referenční rozváděče ve 3D založené na novém systému rozváděčů Rittal VX25.“

Nejmodernější technologie rozváděčů

Společnost Rittal, dodávající velké rozváděče i malé rozvodné skříně, je již léta součástí standardu koncernu Volkswagen, stejně jako EPLAN. Markus Hülsmann, Global Key Account Manager Automotive společnosti Rittal, říká: „Současná verze knihovny VASS V6 poskytuje plně integrované referenční rozváděče ve 3D založené na novém systému rozváděčů Rittal VX25.“ Zahrnuje také plně integrované příslušenství skříněk a deset variant montážního rámu AirSTREAM od firmy Friedrich Lütze, které lze vybrat přímo ze seznamu příslušenství a přidat k projektu jako kompletní makro. Hülsmann pokračuje: „To výrazně zmenšuje množství práce potřebné pro projektování, protože komponenty lze umisťovat přímo do rozváděče několika kliknutími.“ Další verze standardu VASS bude rovněž zahrnovat doplnění knihoven o skříně AX a KS od firmy Rittal a odpovídající vzorové sestavy. Příslušná makra skříní ve 3D jsou již dostupná v databázi EPLAN Data Portal a lze je využít při konstruování v prostředí Pro Panel. „Současné verze knihovny VASS V6 poskytují plně integrované referenční rozváděče ve 3D založené na novém systému rozváděčů Rittal VX25,“ dodává Markus Hülsmann.

Obr. 3. Daniel Gräser: „Rozšíření standardu VASS o nejnovější součásti projektového softwaru EPLAN a moderní technologie systémů Rittal znamená, že ideálně podporujeme naše dodavatele v digitalizaci a automatizaci jejich výrobních procesů.“

Cíl: digitální výroba

Automobilová výroba je stále náročnější, včetně požadavků na krátké doby uvedení výrobních zařízení do provozu, individualizovanou konstrukci, začlenění nových a moderních řídicích technologií a pokročilých způsobů údržby a servisu apod. Volkswagen pracuje na dalším vývoji automatizačních standardů, které potom předá i svým dodavatelům. Daniel Gräser z divize pro výrobní automatizaci a digitální výrobu společnosti Volkswagen říká: „Rozšíření standardu VASS o nejnovější součásti projektového softwaru EPLAN a moderní technologie systémů Rittal znamená, že ideálně podporujeme naše dodavatele v digitalizaci a automatizaci jejich výrobních procesů. Současně tak přidáváme významnou komponentu na cestě k digitální továrně, jíž jsme se vydali.“ Digitální dvojče rozváděče jako součásti výrobního procesu je základem pro budoucí plně digitální procesy provozu a údržby.

Mezinárodní servisní podpora

Od roku 2018 nabízí EPLAN pro dodavatele v automobilovém průmyslu třídenní školení VASS V6 v angličtině a němčině. To vytváří mezinárodní základ pro úspěšné projektování podle tohoto standardu. 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021