Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vládní dotace 226 milionů pro společnost NuScale na další vývoj malého reaktoru

20. 12. 2013 | |

Společnost NuScale Power se stala v polovině prosince 2013 vítězem druhého kola soutěže amerického Ministerstva pro energetiku o nejlepší koncept malého modulárního jaderného reaktoru (SMR – Small Modular Reactor). Součástí ocenění je také dotace na další vývoj SMR technologie pojmenované NuScale Power Module™. Dotace činí 226 milionů dolarů.

Zadání soutěže znělo: vyvinout malý bezpečný reaktor založený na původních technologiích, zkosntruovaný tak, aby byl  odolný proti nebezpečím, která představují přírodní živly, aby bylo zajištěno, že se v budoucnu již nebude opakovat katastrofa jako byla ta, k níž došlo v japonské Fukušimě.

Ministr energetiky USA Ernest Moniz při této příležitosti řekl, že právě malé modulární reaktory představují novou generaci bezpečné a spolehlivé nízkouhlíkové energetické technologie a pro Spojené státy významnou příležitost, jak se stát leaderem v tomto nově se rozvíjejícím odvětví. Zavádění malých modulárních reaktorů podle něj napomůže bezpečnému a efektivnímu využívání jaderné energie v budoucnosti.

Společnost NuScale vyvinula technologii pro malý, jednoduchý a ekonomický modulární reaktor. Pro provoz, manipulaci s palivem a vypnutí jsou využívány běžné fyzikální síly. Tím je odbourána potřerba nasazení složitých doprovodných systémů jako jsou čerpadla, motory, ventily a trubkové rozvody, jimiž kterými jsou vybaveny dnešní jaderné elektrárny. Díky tomu je NuScale jednodušší, levnější a bezpečnější než kterékoliv jiné podobné zařízení. Jednotlivé moduly mají výkon 45 MW a v jednom bloku jich může zároveň být až 12.

První reaktor tohoto typu byl sestaven v roce 2000 a byl od roku 2003 je testován na třetinu výkonu v elektrárně v oregonském Corvallisu. V květnu 2012 společnost vytvořila také simulátor velínu. Obě zařízení byla první svého typu v USA.


Více na
IEEE Spectrum a na stránkách společnosti NuScale
Obrázky: NuScale