Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Víte, co je to ČAS?

9. 2. 2018 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

ČAS – Česká agentura pro standardizaci je nový subjekt v oblasti české standardizace. Od 1. ledna 2018 převzal ČAS od Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) všechny činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem.

Od vzniku České republiky zabezpečuje zájem státu a ochranu obecného zájmu v oblasti technické normalizace Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR prostřednictvím Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). Tvorbou a vydáváním českých technických norem byl v období let 1993 až 2008 pověřen Český normalizační institut (ČSNI, později ČNI). Od 1. ledna 2009 byly tyto činnosti vykonávány v rámci ÚNMZ Odborem technické normalizace. Od 1. ledna 2018 přebírá od ÚNMZ všechny činnosti související s tvorbou, vydáváním a distribucí technických norem nový subjekt: Česká agentura pro standardizaci – ČAS.

Generálním ředitelem agentury ČAS byl jmenován Mgr. Zdeněk Veselý, se kterým natočila redakce časopisu ELEKTRO rozhovor. V tomto rozhovoru Mgr. Zdeněk Veselý odpovídá na nejdůležitější otázky týkající se statutu, činnosti a služeb (např. normy on-line) a vazeb mezi ÚNMZ a agenturou ČAS.

 

(text, foto a video: Kl)