Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Více větrné energie pro polskou síť

13. 2. 2015 | |

Německá energetická společnost RWE v pondělí uvedla, že letos do polské sítě připojí dalších 73 megawattů z větrných farem v Severním moři. Jejich stavba začíná v těchto dnech. RWE bude stavět 14 nových věží v lokalitě Nowy Staw nedaleko přístavu Gdaňsk. Po dokončení bude větrná farma disponovat instalovaným výkonem 73 MW, což představuje spotřebu cca 94 000 polských domácností.


Polsko vyrábí většinu energie z uhlí, ale aby dosáhlo společného cíle evropské unie, musí v roce 2020 pokrývat svoji spotřebu elektrické energie alespoň z 15 % z obnovitelných zdrojů . Jenom připomeňme, že podle údajů IEA vyráběly větrné trubíny v roce 2012 v Polsku necelá 3 % elektrické energie a ostatní obnovitelné zdroje představovaly ještě menší část.


V loňském roce přijala polská vláda nový mechanismus pro zavádění zelené energie. RWE uvedla, že jí toto opatření umožnilo větší operační schopnosti. „Nyní můžeme posilovat instalace v Severním moři, protože politické prostředí už je jasně čitelné”. Doplňuje výkonný ředitel RWE Hans Bunting.

Celá zpráva zde www.upi.com

Image credit: Off-shore větrná instalace, wikimedia commons

(pp)