Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vesmírné roboty bojovaly o záchranu Země

11. 2. 2014 | |

K Zemi se blíží kometa, která ohrožuje existenci lidstva – to byl příběh letošního ročníku soutěže Zero Robotics. Středoškoláci z celé Evropy programovali miniaturní družice umístěné na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a snažili se s jejich pomocí virtuálně zachránit naši planetu. V rámci plnění soutěžního zadání museli napsat algoritmy pro jejich základní ovládání i je naprogramovat k provádění náročnějších úkonů. V polovině ledna se Mezinárodní vesmírná stanice stala kolbištěm finálových bojů.

Soutěžilo se s roboty ve tvaru a velikosti volejbalového míče jménem SPHERES, které se po stanici pohybovaly za pomoci 12 trysek na stlačený plyn. Každý robot měl svůj vlastní zdroj energie, pohon a navigaci. Do soutěže se letos zapojilo rekordních 140 studentů z celé Evropy. Měli za úkol napsat kód, s jehož využitím by vesmírné roboty za pomoci laserů a manipulace s tzv. kosmickým smetím odklonily dráhu nebezpečné komety a tím zachránily planetu i její obyvatele.

Finalisté se setkali v centru Evropské kosmické agentury v Nizozemí, odkud sledovali živý přenos klání na Mezinárodní vesmírné stanici. Jejich Američtí kolegové byli připojeni z MIT. Na stanici na průběh robotické bitvy dohlíželi astronauti Richard Mastracchio a Oleg Kotov.

Zatím poslední ročník soutěže odstartoval v polovině roku 2013 - proběhlo několik kol s postupně vzrůstající obtížností. Týmy musely řešit reálné problémy: vyrovnat se se ztrátou signálu, vybitými bateriemi i časovou tísní. Soutěž si tak vyžádala dlouhé noci strávené programováním a diskusemi nad taktikou.

Evropští účastníci si během finálového zápasu užili celého dne vesmírné robotiky a možnosti „osahat“ si aktivity Technického centra ESA. Kromě toho, že poznali nové lidi a pocvičili se v týmové spolupráci, významně rozvinuli své technické znalosti a dovednosti. První cenu vyhrál kumulovaný tým C.O.F.F.E.E. - Company of Fantastic Fighters and Extravagant Experimenters - složený z týmů Sunday Programmers z italské Padovy, Nemesis ze španělského Pozuelo de Alarcón a Hello World z Paříže. Vítězové si pochvalovali zejména možnost vyzkoušet si práci v reálném prostředí vesmírné stanice a poznatek, že na rozdíl od simulace nejde vždy vše zcela podle plánu.

Foto: ESA

Původní článek na stránkách Evropské kosmické agentury
Více informací o soutěži na Zerorobotics.org

Kontakt pro zájemce o účast v dalším kole soutěže: Česká kosmická kancelář